BP: ”Åtta allvarliga fel bakom olyckan”

11 människor miste livet i en av tidernas största miljökatastrofer

Deepwater Horizon.
Deepwater Horizon.Foto: SCANPIX
NYHETER

london/stockholm. Det var inte ett enskilt fel som orsakade den gigantiska oljeläckan i den Mexikanska gulfen.

Utan snarare en lång rad med misslyckanden.

Det uppgav BP i eftermiddags.

Deepwater Horizon.
Deepwater Horizon.Foto: Foto: AP

Pressmeddelandet från BP kom strax efter ett, svensk tid.

Under fyra månader har Mark Bly, BP:s säkerhetschef, genomfört en undersökning gällande oljetragedin som kostade elva människor livet och som har orsakat en av de största miljökatastroferna i historien.

Många misstag

Hans slutsats:

Olyckan baserades på ”en lång rad sammanflätade och komplicerade händelser” som inkluderade allt från ”mekaniska fel, mänskliga beslut, teknik, operationellt genomförande och personalgruppers samspel”.

Åtta fel

Totalt har Mark Bly hittat åtta allvarliga fel som alla låg bakom olyckan.

Det var bland annat fel på den cementerade grunden, samt fel på en gasfördelare som liktade gas åt helt fel håll. Även efter att explosionen var ett faktum fungerade inte maskineriet som det skulle. Förebyggande åtgärder som skulle kopplas in med automatik startade inte, skriver Mark Bly.

– Undersökningen visar på kritisk ny information till anledningarna bakom den fruktansvärda katastrofen. Det är uppenbart att det är en lång rad misslyckanden och inte ett enda fel som ledde till tragedin. Flera olika parter, BP, Halliburton och Transocean, var inblandade, säger BP:s avgående vd, Tony Hayward i ett uttalande.

”Värdefull info”

Bob Dudley, som ska tillträda BP:s vd-post, säger att företaget har ”accepterat alla rekommendationer” i rapporten och att man ”undersöker hur man bäst implementerar dem”.

Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg säger att rapporten kommer att vara värdefull och att det är ”av yttersta vikt” att man tar framtida lärdom av det som inträffat.

Undersökningen har föreslagit totalt 25 punkter som ska förhindra att en liknande katastrof någonsin inträffar igen. Man ska bland annat fokusera mer på trycktester, kontroll av borrningsutrustning och nödsystem.

Stort intresse

Rapporten har väckt stor uppmärksamhet världen över.

Aftonbladets Torbjörn Ek befinner sig utanför BP:s huvudkontor i London, där reportrar och tv-team från ett flertal länder finns på plats i hopp om att få en personlig kommentar från BP: ledning. Men oljeföretaget lägger locket på.

– Vi har sagt allt vi vill säga i rapporten, säger Toby Odone, pressinformatör på BP, till Aftonbladet.

Odone vill inte ens kommentera var Carl-Henric Svanberg befinner sig för tillfället.

FAKTA

Deepwater Horizon-katastrofen

I sin rapport förklarar BP i punktform vad som orsakade explosionen på oljeriggen Deepwater Horizon.

Två skyddsmekanismer, bland annat en cementblandning som pumpades ner i oljekällan, lyckades inte hålla kvar metangasen nere källan. Gasen lyckades ta sig upp genom produktionshålet.

Ett test av trycket i oljekällan tolkades fel av personalen som övervakade oljeriggen.

Det tog över 40 minuter för personalen på oljeriggen att reagera över att metangas kom upp genom borrhålet.

När oljekällans flöde nådde oljeriggen så kanaliserades gasen ut på riggen istället för överbord.

Flödet av gas genom ventilationssystemet och in till motorrummen på riggen skapade en risk för antändning som säkerhetssystemet inte kunde hindra.

När kontrollrummet på oljeriggen slogs ut så borde en säkerhetsventil till oljekällan ha slagit till automatiskt och stoppat allt flöde av olja och gas. Av någon anledning fungerade inte den. Ännu oklart varför.

Källa: Pressmedelande från BP