Styckad – av chefen

Eva ställde ultimatum – nu är 51-åringen misstänkt för mord

NYHETER

LOCKHYTTAN/STOCKHOLM. Polisen misstänker att Eva, 51, mördades och styckades av en chef på Örebro universitet – som även var hennes kärlekspartner.

Men mannen levde ett dubbelliv med två kvinnor.

När han tvingades välja misstänker polisen att Eva mördades.

Den 51-åriga mannen täckte sitt ansikte med en grön fleecetröja när han i går fördes in till häktningsförhandlingen. Med orolig blick tittade han sig runt i salen.

Ett dygn tidigare hittade en hundpatrull delar av försvunna trebarnsmamman Evas kropp under snön i ett dike i Lockhyttan utanför Örebro. Enligt uppgifter till Aftonbladet har bålen hittats i en svart sopsäck, resten av kroppen saknas.

– Styckningen har gjorts för att försvåra identifieringen, säger en källa.

Det var Evas kropp

Men en DNA-analys visade snabbt att det var försvunna Evas kropp som hittats.

Flera vänner och anhöriga har berättat för polisen att Eva och 51-åringen inledde ett förhållande när de arbetade som lärare. För mer än två år sedan blev han sambo med en annan kvinna men fortsatte förhållandet med Eva.

Först i höstas uppdagade Eva hans dubbelliv och ställde då ett ultimatum:

– Har du inte gjort slut med sambon före årsskiftet vill jag aldrig se dig mer.

Två dagar före det nya året försvann hon.

Förnekar förhållande

I flera polisförhör har 51-åringen förnekat att han fortfarande hade ett förhållande med Eva.

– Han har inte haft samma uppfattning om deras relation som Evas anhöriga haft, säger åklagaren Helena Eckerrot Flodin.

Flera omständigheter är försvårande för 51-åringen. Hans bil har setts i området där hon hittats styckad och han har haft ett hemligt förhållande med henne. Han häktades därför på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han nekar. Vi ska överklaga häktningen, säger hans advokat Peter Rader.

I går kväll tände en förbipasserande man ett ljus på den plats i skogen där delar av Evas kropp hittats. På fredag samlas de som vill på universitet för att hedra sin lärare och kollega.

– Hon var förmodligen den mest omtyckta på vår utbildning. Alltid glad, skrattade mycket och var oerhört intellektuell.

– Vi är nog väldigt många som inte fattat än vad som hänt.

En av den misstänkte mannens vänner är mycket chockad över mordanklagelserna. Han kände till att kompisen hade en relation med Eva för ett antal år sedan, men inte att de skulle ha träffats på senare tid.

”Helt osannolikt”

– Det är helt osannolikt. I min värld har han fortfarande inte gjort något. Han är fortfarande min kompis.

Situationen på universitetet är nu svår. Lärarna har mist en kollega – samtidigt som en annan anklagas för mordet.

– Det är klart att det är väldigt mycket känslor. Vi måste hjälpa och stötta dem som behöver det nu, säger informationschef Niklas Jälevik.

FAKTA

Lämnade sin dator påslagen

29 december

07.47 Skickar Eva ett sms till en av sina söner. Hon lämnar sin lägenhet i centrala Örebro.

Hon har sedan setts köra i sin silverfärgade Golf på Nygatan i riktning mot Svartån, enligt Facebook-sidan som skapats av vänner till hennes familj. Eva sågs sedan på Stubbengatan i närheten av sitt nya kontor på en konsultfirma. Kring lunchtid är den misstänkte 51-åringen i tvättstugan i sitt hyreshus i centrala Örebro. Han ursäktar sig för att han plötsligt tagit en grannes tvättid och säger: ”Jag var tvungen att tvätta lite”. På eftermiddagen slår en av Evas kollegor larm till polisen om att hon försvunnit. Hon hade lämnat sin dator påslagen. Hennes bil hittas senare med nycklarna i.

30 december

Den misstänkte 51-åringen uppträder annorlunda enligt en bekant som träffar honom under dagen. Han ska ha varit kort i tonen och verkat stirrig. Enligt uppgift skulle han ut och åka skidor med sina barn.

31 december

51-åringen går på nyårsmiddag med sin sambo. Evas söner sätter upp lappar med texten ”Har du sett våran mor” över hela Örebro. De vädjar till dem som sett Eva att kontakta polisen.

1 januari

Polisen har fått reda på att Eva haft ett förhållande med 51-åringen. Klockan 20.27 håller polisen ett förhör med honom. Efter 49 minuter anhålls mannen misstänkt för människorov.

3 januari

Åklagaren begär 51-åringen häktad för människorov.

4 januari

Efter en och en halv timmes häktningsförhandling beslutar Örebro tingsrätt att 51-åringens ska häktas skäligen misstänkt för människorov.

5 januari

Polisen har genomfört pejling av Evas mobiltelefon och knyter den till ett område runt Lockhyttan. De börjar söka efter henne med hundpatruller och helikopter.

10 januari

På morgonen promenerar en man med sin svarta flatcoated retriever i ett friluftsområde i Lockhyttan. Plötsligt stannar hunden vid diket och börjar skälla.

Kring klockan 11.45 åker en hundpatrull för att kontrollera tipset. Efter ungefär en timmes sökande hittar polisen en kroppsdel i en svart sopsäck. DNA-test visar senare att det är Evas kropp.

11 januari

51-åringen häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för mord.