USA spänt inför sorgdag

NYHETER

På lördag är det nio år sedan 11-septemberattackerna mot USA.

Det här året omgärdas årsdagen av mer spänningar än vanligt.

Mycket på grund av en pastor i en liten stad i Florida.

Terry Jones brukade vara pastorn som inte ens lokala medier skrev om.

Men samtidigt som landet minns och hedrar de nästan 3000 människor som dog i attackerna 2001 kommer många nu att undra vad Jones gör i den lilla byn i Florida under lördagen.

Han har fått världens ögon riktade mot sig efter att han sagt att han tänkt bränna Koranen i sin 50-man stora kyrka i Gainesville, USA på årsdagen av 11-septemberattackerna.

Motivet? Att stoppa planerna på att bygga den omstridda moskén nära Ground Zero i New York.

Och även om Terry Jones nu har backat från planerna är reaktionerna massiva.

Obama upprördes

Mängder av demonstrationer har genomförts i muslimska länder. Amerikanska flaggor har bränts. Efter fredagsbönen på högtidsdagen id al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan, skanderades "död åt Amerika", "död åt kristna" i Afghanistan.

Samtidigt som officiella ceremonier för årsdagen av 11-septemberattackerna har planerats har president Barack Obama tvingats lugna nationen med offentliga tal.

På fredagen bad han landet att reflektera över att det finns miljoner muslimer som är amerikanska medborgare. Han poängterade också att det inte finns någon skillnad mellan "vi och dem".

– Det finns bara ett oss, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Till slut tog han i. Upprörd över provokationen sade han att ett koranbål kan skada amerikanska intressen.

– Tanken att bränna en helig text från någons religion är motsatsen till allt vad detta land står för.

Aktivister kommer protestera

Officiella ceremonier planeras i New York, Washington och Pennsylvania, de tre platser där USA attackerades den 11 september och nästan 3000 människor dog.

Barack Obama, frun Michelle Obama, förra presidentfrun Laura Bush och vice-president Joe Biden kommer att delta på ceremonierna.

Samtidigt kommer aktivister för och emot moskébygget i New York att ha informella protestaktiviteter.

Så frågan är vad Terry Jones kommer att göra.

Han säger sig vilja ha en diskussion med New Yorks imam Feisal Abdul Rauf och hoppas fortfarande på en moskéflytt. Imamen har däremot inget möte planerat.

FAKTA

Så går ceremonierna till

Den största minnesceremonin hålls i New York i en park nära Ground Zero, där 2752 personer miste livet när två flygplan körde in i tvillingtornen World trade center. Bland annat kommer ceremonin att innehålla fyra pauser, två för att markera varje plan som flög in i tornen, två för att markera tiden då tornen föll. På den ceremonin deltar vice-presidenten Joe Biden.

President Barack Obama deltar vid minnesstunden vid Pentagon utanför Washington, där ytterligare ett plan kraschade i den västra sidan den 11 september och 189 personer miste livet.

Presidentfrun Michelle Obama och förra presidentfrun Laura Bush deltar vid en minnesstund i Shanksville, Pennsylvania där ytterligare ett plan kraschade och 44 personer miste livet.

Källa: AP