Minst 42 personer döda i fängelsebrand

Fängelsedirektör släppte ut 1000 interner

NYHETER

På mindre än 24 timmar har Tunisiens styre bytt händer två gånger.

Nu står det klart att presidenten inte kommer tillbaka till makten – och talmannen har makten tills en ny ledare är utsedd.

Men oroligheterna fortsätter.

En fängelsedirektör valde att släppa ut 1000 interner på lördagen.

När president Ben Ali i går flydde till Saudiarabien tog premiärministern Mohamed Ghannouchi över styret över Tunisien.

I dag utsåg författningsrådet talmannen Foued Mebazaa till interimledare över landet.

Han har nu 60 dagar på sig att arrangera ett nyval.

Oroligt

Men läget är fortfarande oroligt i huvudstaden Tunis. Nyhetsbyrån AP rapporterar att folk plundrar affärer och marknader.

Premiärminister Mohamed Ghannouchi beordrade i natt armén och andra säkerhetsstyrkor att skydda invänarna i förorterna, som utsattes för attacker under natten.

En fängelsedirektör i Mahdia valde att släppa ut 1 000 interner för att försöka undvika ett blodbad innanför murarna, rapporterar Skynews.

– De försökte rymma och polisen sköt mot dem. Nu är ett tiotal personer döda och alla har rymt, säger ett ögonvittne till tv-kanalen.

Tände eld på madrass

Minst 42 personer har dödats sedan ett fängelse i den tunisiska staden Monastir satts i brand på förmiddagen, rapporterar AP.

TT uppger att branden orsakades av att en intagen tände eld på sin madrass i en av fängelsets sovavdelningar där cirka 90 människor ska ha befunnit sig.

Utöver det har minst 23 personer dödats i upploppen, uppger myndigheterna. Men oppositionen uppger att dödstalen är minst tre gånger så höga.

FAKTA

Den störtade presidenten

Tunisiens president Zine el Abidine Ben Ali, 74 år, har styrt landet med järnhand i 23 år.

Då och då har det sett ut som om han flörtat med en demokratisering, men han har aldrig släppt kontrollen över massmedier och partiväsen, och regimkritiker har fängslats.

Ben Ali var 19 år när Tunisien blev självständigt från Frankrike 1956. Han är utbildad vid krigshögskolor i både Frankrike och USA.

Han tog makten i en oblodig statskupp 1987, då den åldrade frihetshjälten Habib Bourguiba avsattes.

Ben Ali hade då gått från posten som säkerhetsminister 1985 till att bli inrikesminister året därpå och premiärminister 1987.

2002 lät han hålla en folkomröstning om att ändra författningen för att kunna sitta kvar en fjärde mandatperiod. Han var inne på sin femte mandatperiod när han tvingades att fly till Saudiarabien efter en folklig revolt som kulminerade på fredagen.

Källa: TT.

Fakta: Tunisien

Tunisien blev självständigt 1956. Den förste presidenten, Habib Bourguiba, dominerade politiken i över 30 år. Han arbetade mot islamistiska strömningar och för kvinnors rättigheter.

Zine el Abidine Ben Ali kom till makten i en oblodig kupp 1987, när Bourguiba förklarades senil. Ben Ali omvaldes för två år sedan med 90 procent av rösterna. Han störtades i en folklig revolt som kulminerade på fredagen. Då tog Ben Ali sin tillflykt till Saudiarabien.

Tunisien har runt tio miljoner invånare. Fram tills dess att oroligheterna började i december betraktats som ett öppet och turistvänligt land.

Källa: TT