Plundrar sitt land

Aftonbladet stoppade på flygplatsen i Tunisiens huvudstad sent i natt

NYHETER

STOCKHOLM/TUNIS.

Hundratals människor satt i natt fast på flygplatsen i Tunis.

Myndigheterna har infört utegångsförbud för att undvika blodiga plundringsräder i huvudstaden.

– Folk är ute med yxor, säger svenske Hamid Lahmar, 21, på semester i Sousse.

På mindre än två dygn har makten skiftat mellan tre personer i Tunisien.

Val om två månader

När president Ben Ali flydde i fredags tog först premiärministern Mohammed Ghannouchi över styret. I går utsåg författningsrådet talmannen Fouad Mebazza till övergångsledare. Han har lovat att demokratiska val ska hållas inom två månader.

De våldsamma demonstrationerna har upphört. Gatorna i Tunis patrulleras av miltären och polisen. Men läget är fortfarande mycket oroligt.

En släkting i den tidigare härskarfamiljen Ben Ali rapporteras ha ha dött under gårdagen i sviterna av ett kvinhugg.

I går valde en fängelsechef i staden Mahdia att frige tusen fångar för att förhindra ett blodbad innanför murarna. I Tunis förorter har gangstergäng utfört nattliga plundringsräder mot privatpersoner.

Aftonbladet instängda

Aftonbladet anlände sent i natt till den tunisiska huvudstaden. Hundratals människor satt i natt fast på flygplatsen. Utegångsförbud gäller.

– Ingen får åka härifrån, inte ens med taxi, förrän i morgon bitti. Det är nödvändigt för att vi ska få kontroll över situationen, säger ett polisbefäl på flygplatsen.

Protesterna i Tunisien kallas av många för Jasminrevolutionen, och enligt den Beirut-baserade Mellanösternanalytikern Amr Hamzawy är de unika i Arabvärlden.

– Revolten i Tunisien är det första folkliga uppror som lyckats avsätta en president i Arabvärlden, säger han till TT.

FAKTA

Tunisien: Frågor och svar

Varför sker det här just nu?

– Dels har flera olika försök att öka yttrandefriheten under ett antal år misslyckats. Dels är ungdomsgenerationen välutbildad, men hittar inga jobb. Dessutom har priserna på livsmedel ökat med 30 till 40 procent under det senaste halvåret. Folk hade kommit till vägs ände, säger Inga Brandell, docent i statsvetenskap.

Är det en statskupp eller en revolution?

– Man kan kalla det för början på en revolution. Presidenten har störtats, men man vet inte om det politiska systemet och säkerhetssystemet kommer att förändras, säger Inga Bradell.

Är det farligt att åka dit?

– Vi avråder från icke nödvändiga resor eftersom säkerhetsläget har försämrats, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s presstjänst.

Vad händer inom den närmaste tiden?

– Det första är att se om partierna lyckas få till stånd en samlingsregering som kan förbereda inför ett val inom två månader. Det andra är vad som händer med det tidigare partiet. Och om den gamla regimens säkerhetsstyrkor kommer att avväpnas eller omskolas, säger Inga Brandell.

Kan oroligheterna sprida sig?

– Det kan vara en inspiration. Det har varit demonstrationer i Egypten och Algeriet, men det beror alltid på lokala förutsättningar om folk är beredda att gå ut på gatorna. Andra regimer kanske svarar ännu våld- sammare, säger Inga Brandell.