Brunkålen i Leifs kök exploderade

"Nu vågar vi inte laga mat längre"

Brunkålssörjan spreds i Leif och Margits kök. De valde att äta middag på restaurang.
Brunkålssörjan spreds i Leif och Margits kök. De valde att äta middag på restaurang.Foto: Privat
NYHETER

När rullen med brunkål tagit formen av en petflaska plockade Leif ut den ur kylen.

Då exploderade den.

– Min fru stack in huvudet från rummet bredvid och sa som Dynamit-Harry: ”Vilken jävla smäll”, säger Leif Thornström om brunkålsbomben.

Rullen var svälld och hård som en petflaska när den låg i kylskåpet. BIlden är tagen bara någon minut före explosionen.
Rullen var svälld och hård som en petflaska när den låg i kylskåpet. BIlden är tagen bara någon minut före explosionen.Foto: Privat

Brunkålen hade Leif och Margit Thornström köpt till julbordet, men rullen hade blivit över och låg och tog plats i kylskåpet. Mer och mer plats skulle det visa sig.

När Leif på onsdagen tittade in i kylen såg han att rullen hade svällt – rejält.

Tänkte kasta den

– Den var stor som en petflaska. Jag skulle väl kasta den, men ville visa min fru den först och la den på diskbänken. Men jag hann knappt lägga den där innan den exploderade, säger Leif till Aftonbladet.

Lyckligtvis hade Leif först tagit en bild av den svällda rullen innan brunkålsbomben briserade.

– Det trodde man väl aldrig att det skulle smälla, men jag visste inte om man kunde kasta den så jag vågade inte ha den nere i soptunnan. Jag vet inte vad jag tänkte.

Brunt inferno

Köket förvandlades i vilket fall till ett brunkålsinferno som Leif fick ägna en halvtimme åt att städa upp. Men varför rullen exploderade har han ingen aning om.

– Nej, det var ju flera dagar till bäst före datum, 8 februari. Man ju tänka sig om man tagit fram den då vilken smäll det hade blivit.

Men tidningen Sydsvenskan som först rapporterade om explosionen har tagit reda på orsaken.

Kan ha jäst

Jan Bremer, produktionschef vid tillverkaren Lantchark, förklarar att företaget fått in ett handfull samtal om brunkålsbomber. Antingen har den jäst i sin förpackning då steriliseringsprocessen misslyckats eller så har varans kylkedja brutits sedan rullen lämnat fabriken.

– Felet kan vara vårt eller hos butiken. Sådant får inte hända, säger han till Sydsvenskan.

Det var Lantcharks första försök att göra brunkål, och 60 ton tillverkades.

Åt på restaurang

Leif och Margit Thornström tog i alla fall det säkra före det osäkra och lämnade hemmet när det vankades middag.

– Vi gick ner på restaurangen och åt för säkerhets skull. Nu vågar man ju inte laga mat längre, säger Leif med ett skratt.