”Eva förminskar min och Stiegs relation”

Millennium-författarens bror till attack mot Gabrielsson i ”Skavlan”

Fullföljer Stiegs vilja Joakim Larsson hävdar bland annat att det var hans brors önskemål att Millennium-triologin skulle bli film.
Fullföljer Stiegs vilja Joakim Larsson hävdar bland annat att det var hans brors önskemål att Millennium-triologin skulle bli film.
NYHETER

Nu svarar Stieg Larssons lillebror på Eva Gabrielssons angrepp.

– Det enda vi har gjort är att fullfölja Stiegs vilja, säger han i SVT:s pratshow ”Skavlan”.

Eva Gabrielsson.
Eva Gabrielsson.

Bråket om arvet efter succéförfattaren Stieg Larsson är en av Litteratursveriges mest infekterade konflikter. I förra veckans avsnitt av SVT:s ”Skavlan” riktade Eva Gabrielsson kritik mot hur arvet hanterats.

”Stolt över honom”

– Någonstans finns det en gräns för hur mycket man ska skrapa ur botten av tunnan för att sälja minsta lilla fraktion av vad Stieg möjligen har skrivit. Gör business på något annat, framförallt, gör något själva, sa hon då.

I kväll svarar Stiegs bror Joakim Larsson.

– Det enda vi har gjort är att fullfölja Stiegs vilja. Han ville ge ut böckerna och sälja dem i utlandet och det har vi gjort. Han ville göra filmer, det har vi också gjort. Jag var så stolt över honom, säger han.

I sin bok beskriver Eva Gabrielsson Stieg Larssons relation till sin bror som ”en obefintlig syskonrelation”.

– Eva får beskriva sin relation till Stieg som hon vill, men hon har försökt förminska och förringa vår relation. Det gör min pappa väldigt ledsen.

På god väg

– Vi har försökt göra något gott för Eva men hon vill inte prata med oss, säger Joakim Larsson.

Joakim arbetar i dag heltid med att förvalta arvet efter Stieg Larsson. Målet, enligt honom själv, är att ge bort alla intäkterna.

– Det är ambitionen och vi är god väg, säger han till Aftonbladet efter inspelningen.

Aftonbladet har utan framgång sökt Eva Gabrielsson.

FAKTA

Alla turer i konflikten

2004 dör Stieg Larsson i hjärtinfarkt, strax innan den första romanen i ”Millenniumtrilogin” publiceras. Men eftersom Stieg och sambon Eva Gabrielsson inte var gifta när han gick bort, tillföll arvet Larssons far och bror.

2008 hittas ett testamente från 1977 där Stieg lovar bort sina tillgångar till Kommunistiska Arbetarförbundets Umeåavdelning. Men eftersom testamentet inte var bevittnat blev förbundet lottlöst.

Tvisten om fortsätter. Till slut orkar inte familjen Larsson längre. I en artikel i Svenska Dagbladet erbjuder familjen Larsson Eva Gabrielsson 20 miljoner kronor och en plats i företagets styrelse. Eva Gabrielsson tackar nej.