Modell dog under bröstförstoring

Sövdes ner - vaknade aldrig

NYHETER

Carolin, 23, dog av hjärtinfarkt – mitt under bröstförstoringen.

Nu ska åklagare granska om läkaren på privatkliniken begick något fel.

– Jag avrådde henne från operationen, säger en kirurg på ett annat sjukhus.

Carolin Wosnitzas hjärta stannade under operationen där hon skulle förstora sina bröst.
Carolin Wosnitzas hjärta stannade under operationen där hon skulle förstora sina bröst.Foto: SONJA CALVERT/afp

Trots flera operationer var den tyska modellen och dokusåpakändisen Carolin Wosnitza, 23, inte nöjd med sina bröst.

Därför lade hon sig under kniven på en privatklinik i Hamburg.

Hjärtat stannade

Men det som skulle vara ett rutiningrepp slutade med en katastrof: Mitt under bröstförstoringen stannade hennes hjärta, enligt flera tyska medier.

Det tog 15 minuter innan läkaren fick igång hjärtat igen. Då hade "Sexy Cora", som hon kallas, drabbats av massiva hjärnskador på grund av syrebrist.

"Hjärnskadorna för stora"

Carolin fördes till universitetsjukhuset i Hamburg där hon fick hjälp av experter. Hennes man Tim Wosnitza vakade vid sjukhussängen hela tiden. Men trots läkarnas ansträngningar avled Carolin i går eftermiddag efter att ha kämpat för sitt liv i nio dagar.

– Läkarna sade till mig att de inte klarade det. Hjärnskadorna var för stora. Blodtrycket sjönk gradvis och kroppen slutade fungera, säger Tim Wosnitza, till tidningen Bild.

Åklagare undersöker

Åklagare i Hamburg utreder nu om teamet som opererade Carolin på privatkliniken har gjort något fel. Enligt uppgifter i tyska medier finns dokument som tyder på att man försökt dölja detaljer kring ingreppet, som utfördes av en läkare och en anestesisjuksköterska.

– Vi måste nu gå igenom den bevisning som finns, säger överåklagaren Wilhelm Möllers.

Än är det oklart vad som orsakade modellens död. Obduktionen är inte genomförd än.

En anonym kirurg på en annan klinik säger till Bildzeitung att Carolin Ebert först vände sig till honom, och ville att han skulle utföra operationen. Men läkaren sade nej.

"Jag avrådde henne"

– Risken att misslyckas var för hög. Jag avrådde henne att gå igenom operationen. När en bildhuggare märker att ett konstverk kan förstöras vid nästa hugg avstår han, säger läkaren, och syftar på att Carolin redan hade stora inlägg i brösten.

Carolin Wosnitza, som framför allt var känd efter att ha medverkat i Big Brother, ska ha haft silikonimplantat som vägde 500 gram.

Hon ville nu lägga nya, 800 gram tunga implantat i brösten.

FAKTA

Drabbade vid bröstoperationer

I Sverige har flera fall uppmärksammats där kvinnor drabbats av komplikationer vid bröstoperationer:

November 2010: En 34-årig kvinna avlider efter en bröstförstoring vid en privatklinik i Landskrona. Operationen genomfördes komplikationsfritt, men fyra timmar senare hittades kvinnan livlös i sin sjukhussäng. Kliniken anmälde sig själv enligt Lex Maria, men fälldes aldrig för något brott.

Augusti 2010: Christina Hedlund, 31, från Malmö skulle genomgå en bröstoperation inför sitt bröllop. Hon ville inte vänta på en tid på en svensk klinik, så via en förmedling fick hon i stället en operation på ett polskt sjukhus. Men Christina vaknade aldrig ur narkosen. Hon lever men har inte varit vid medvetande sedan det misslyckade ingreppet.