Ahlenius: FN-chefen ”en nolla”

”Ban Ki-Moon kan förgöra hela FN”

NYHETER

En nolla till chef som kan förgöra hela FN.

Tidigare chefen för FN:s revision Inga-Britt Ahlenius är svidande kritisk mot generalsekreteraren Ban Ki-Moon.

Inga-Britt Ahlenius.
Inga-Britt Ahlenius.

Hon tycker att hennes kritiska rapport ignorerats – och hävdar att generalsekreterarens kontor svarat med smutskastning.

Inga-Britt Ahlenius lämnade jobbet som chef för FN:s interna revision OIOS i augusti i fjol efter fem år som en av världsorganisationens högsta ledare. Hon lämnade efter sig en 50-sidig intern granskning av hur FN fungerar under sydkoreanen Ban Ki-Moons ledning.

Rapporten, daterad 14 juli, hade explosiv kraft.

Samtycke

Den kritik många FN-medarbetare och diplomater uttryckt i tysthet formulerades i rapporten, som vann snabb cirkulation – inte minst bland kritiska kongressledamöter i USA.

Ahlenius, som nu återvänt hem till Stockholm, när en förhoppning om att kritiken ska bana väg för att FN inte åter väljer en "inkompetent" ledare.

Hon säger att hennes rapport var ett försök att "granska urvalsprocessen och se hur det var möjligt att man fick en nolla".

Vakuum

Ahlenius, som tidigare varit chef för Riksrevisionsverket och har lett FN-granskningen av verksamheten i Kosovo, jämför FN:s generalsekreterare med en generaldirektör som måste kunna leda organisationen internt.

– Han har inte axlat manteln som chefsadministratör. Ban Ki-Moon ser sig som jämställd med ett statsöverhuvud, säger hon och konstaterar att FN-chefen mest ägnar sig åt ceremoniella uppgifter.

– Det råder ett komplett vakuum i ledarskapet. Han beträder röda mattan och läser tal som andra skrivit.

Enligt Ahlenius omger sig Ban också med en egen inre cirkel av rådgivare och jasägare som hon beskriver som "en koreansk komfortzon". Många nyckelpersoner tvingades vid hans tillträde lämna FN-sekretariatet på 38:e våningen i högkvarteret i New York.

Vill ha svag chef

Men kritiken riktas även mot säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar: USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike, som utser generalsekreteraren. De vill inte se en bestämd och oberoende FN-chef.

– En stark ledare är en reducering av deras möjlighet att styra och ställa i världen, säger Ahlenius.

Efter publiceringen säger sig Ahlenius ha varnats av diplomatkolleger för att FN-sekretariatet skulle försöka svärta ned hennes anseende. Ett sådant brev, på FN:s brevpapper, kom sedan från Bans närmaste rådgivare Vijay Nambiar, säger hon.

Generalsekreterarens mandat går ut i år, och redan i vår ska säkerhetsrådet börja diskutera om han ska fortsätta i fem år till.

– Hans framtid hänger på amerikanerna, tror Ahlenius.

FAKTA

Detta är Ahlenius

Ahlenius fick stor uppmärksamhet i svenska medier 1999 när hon hamnade i bråk med dåvarande finansministern Bosse Ringholm (S) om sitt jobb som generaldirektör på Riksrevisionsverket.

Hon ville ha förlängd anställning, men Ringholm vägrade. Bråket urartade då en vän till Ahlenius spelade in ett meddelande på hennes telefonsvarare och låtsades vara finansministern.

Ahlenius hann offentliggöra meddelandet och Ringholm argt tvingas avbryta en USA-resa innan den falske Ringholm gav sig tillkänna.

I samband med bråket hade även Ringholm sin famösa presskonferens där han upprepade samma fras – ”Hon har uttryckt intresse för ett annat uppdrag” – ett tjugotal gånger, vad än journalisterna frågade.

Inga-Britt Ahlenius fick några dagar senare besked om att hon måste avgå.

Ahlenius har också lett en utredning om misstankar om korruption och nepotism inom EU-kommissionen, ledd av Jacques Santer, som därefter tvingades avgå år 1999.

Hon har sedan 2005 haft uppdraget som chef för FN:s internrevision. Innan dess var hon mellan 2003 och 2005 riksrevisor i Kosovo.

TT