Så mycket fick grannen för villan

Rekordmånga villor till salu – nu är det köparens marknad

Annsofi Wallberg och Johan Grandin flyttade från Hammarby sjöstad till Trångsund.
Annsofi Wallberg och Johan Grandin flyttade från Hammarby sjöstad till Trångsund.Foto: Ulf Höjer
NYHETER

Rekordmånga villor är till salu just nu och mäklarna räknar inte med något prisrally.

Så det finns chans att göra klipp.

På tio år har priset på en villa ökat med 72 procent i riket. Allra störst har prisutvecklingen varit i Malmö där villapriserna mer än fördubblats.

Under förra året ökade villapriserna i Sverige med tre procent.

Det visar färsk statistik från Mäklarstatistik som kartlagt prisutvecklingen för bostäder under 2010 och hela det gångna decenniet.

Men mäklarbranschen tror inte på några prisrallyn när det gäller hus i år. Priserna kommer antagligen att röra sig ytterst marginellt.

– Vi bedömer att marknaden kommer att vara stabil och förutsägbar. Givetvis kommer det alltid finnas regionala skillnader, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

Samtidigt som utbudet av bostadsrätter är litet är tillgången till villor desto större. Enligt Hemnets bobarometer fanns det 10 461 villor till salu under vecka två. Det är rekordmånga jämfört med de senaste fyra åren.

– Eftersom det finns ett större utbud finns det nu större möjligheter att hitta sin drömbostad. Så på sätt och vis kan man säga att det är köparens marknad när det gäller hus, säger Bessie Wedholm

Aftonbladet har tagit fram listor över de senaste husköpen i landet. Sedan i början av december har cirka 3 000 villor sålts.

I Aftonbladets listor kan du läsa vad dina nyinflyttade grannar gav för sitt hus

Sammanställningen är grupperad på kommun/församling och sorterad på pris i fallande ordning.

Källa: Värderingsdata

FAKTA

"Det var kärlek vid första ögonkastet"

Annsofi Wallberg och Johan Grandin bodde i Hammarby sjöstad, men längtan till ett hus blev för stor.

Nu har de hittat sin pärla i Trångsund.

– När vi väntade vårt andra barn tyckte vi att det var dags, säger Annsofi Wallberg.

Annsofi Wallberg, 32, arbetar till vardags på en gymkedja i Stockholm, men nu är hon hemma och föräldraledig i familjens nya villa.

– Vi trivs verkligen jättebra i området. Vi har bott här sedan i november och har redan hunnnit sätta vår prägel på huset, säger hon.

När de väl bestämde sig för att köpa hus gick det fort. Efter tre visningar hittade de sitt drömhus i Trångsund utanför Stockholm.

- Vi fick komma på en vip-visning och kunde köpa huset innan det officiellt var till salu. Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Annsofi Wallberg.

Både Annsofi och Johan Grandin, 37, är övertygade att de kommer att bo i huset under lång tid.