Motattacken

Stieg Larssons bror sågar Eva Gabrielsson i nytt dokument

NYHETER

Nu slår familjen Larsson tillbaka i arvsstriden efter Stieg Larsson.

De kallar sambon Eva Gabrielsson lögnare.

– Det är många felaktigheter i hennes bok. Vi vill skriva sanningen, säger brodern Joakim Larsson.

På hemsidan ”Sanningen om arvet efter Stieg” går Joakim Larsson till hårt angrepp mot Eva Gabrielsson. Han tycker att hon förvanskar bilden av hans bror i sin nya bok ”Millennium, Stieg och jag” – som släpps i dag.

Släppt ett dokument

– Det känns inte värdigt för Stieg att hennes bild av oss blir allenarådande.

I boken skriver Gabrielsson att en ”Stieg Larsson-industri” vuxit fram och om hur hon upplevt den flera år långa fejden om Stieg Larssons miljoner med familjen sedan författarens död 2004. Men mycket är lögn, anser Joakim Larsson.

På hemsidan, och i ett tillhörande dokument, sågar han Eva Gabrielssons bevis för sin rätt till arvet och menar att hennes beskrivning av Stieg Larsson och resten av hans familj är helt fel. Eva Gabrielsson har hela tiden ”försökt förminska mina föräldrars betydelse för Stieg”, skriver han bland annat.

– Det gick inte att reagera på bara en sak. Så vi valde att skriva ner några punkter som definitivt var fel, säger Joakim Larsson.

Erbjöds 20 miljoner

Eftersom Stieg och Eva Gabrielsson inte var gifta när han gick bort 2004 tillföll arvet Larssons far och brodern Joakim Larsson. Eva har erbjudits 20 miljoner kronor och en plats i företagets styrelse, men tackat nej.

Joakim Larsson vill inte ge hela arvet till Eva.

– Jag tror att mina barn är mer intresserade att föra Stiegs arv vidare, säger han.

Aftonbladet har förgäves sökt Eva Gabrielsson.

FAKTA

Här är kriget – ord för ord

På hemsidan ”Sanningen om arvet efter Stieg” har Joakim Larsson publicerat familjens kommentarer till delar av Eva Gabrielssons nya bok. Här följer ett utdrag.

Förord, sidan 9: ”... nedslående att se hur det växte fram en hel ’Stieg Larsson-industri’ som gav en rakt motsatt bild av hur han egentligen var som person...

”Sidan 45: ”... inte ens ett kommatecken skulle lämnas ut till ’Stieg-industrin’”

Familjens kommentar: ”... Stieg skrev böckerna i kommersiellt syfte. Jag kan inte upptäcka någon ”Stieg Larsson-industri” utöver Millennium-romanerna och filmerna. Menar Eva Gabrielsson att för många människor har köpt och läst böckerna och sett filmerna? Eller menar hon alla de andra böcker som har följt i kölvattnet på Stiegs framgång? Där har hon själv medverkat till två böcker.”

Sidan 144: ”Jag väntar på att förlora lägenheten när som helst, och har packat mina saker i flyttkartonger ...”Sidan 148: ”Nästan tre år efter Stiegs död, sände Larssons plötsligt in de papper som gjorde att jag fick mitt hem tillbaka.”

Familjens kommentar: ”Men vi har från första början sagt att hon skulle få den. Däremot har hon dragit ut på processen ...”

Sidan 21: ...”Stieg och jag växte upp utan mödrar ...”

Familjens kommentar: ”Eva Gabrielsson insinuerar att Stieg växte upp utan kontakt med sin mor. Det är ett infernaliskt sätt att påstå att han inte brydde sig om sin mor och hon inte om honom. Båda mina föräldrar älskade Stieg djupt och det var ömsesidigt.”