De planerade att halshugga journalister

”De terrormisstänkta svenskarna planerade att halshugga journalisterna på Jyllands-Posten”

NYHETER

Målet var att skjuta och döda så många som möjligt på 20 minuter.

Det framgår av den danska säkerhetspolisens PET:s avlyssningar som tidningen Ekstra Bladet tagit del av, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

De tre männen reste in i Danmark natten till den 29 december. I en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev möttes de för att diskutera hur de skulle slå till mot Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn. När de bad en gemensam bön ska en av dem ha sagt: "När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem". Deras mål ska ha varit att skjuta och döda så många som möjligt under en 20 minuter lång aktion.

Greps

Efter bönen gjorde de sig klara att lämna lägenheten, men greps då av polis.

Vid husrannsakningar beslagtog PET bland annat automatvapen, ljuddämpare och kraftig plasttejp.

I torsdags beslutade rätten i Glostrup att tre av svenskarna ska sitta fortsatt isolerade i danskt häkte. En fjärde omhäktades av svensk domstol på måndagen.

Nekar

Samtliga nekar till inblandning i terrorplanerna.

JP publicerade 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed, som möttes av avsky i den muslimska världen. Flera belöningar har utlovats av extrema islamister till dem som dödar de som står bakom karikatyrerna.

FAKTA

De misstänkta

Fyra män med svensk anknytning sitter häktade för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn. Tre är häktade i Danmark för försök till terroristbrott och en i Sverige för förberedelse till terroristbrott.

De häktade är:

Munir Awad, född 1981. Svensk medborgare, född i Libanon. Folkbokförd i Stockholm. Tidigare två gånger fängslad utomlands. Nu häktad i Danmark.

Omar Abdalla, född 1980. Svensk medborgare, oklart födelseland. Folkbokförd i Stockholm. Häktad i Danmark.

Mounir Dhahri, född 1966. Tunisisk medborgare. Folkbokförd i Stockholm. Häktad i Danmark.

Sahbi Zalouti, född 1973. Svensk medborgare med tunisiska rötter. Folkbokförd i Järfälla. Tidigare fängslad en gång utomlands. Nu häktad i Sverige.

(TT)

TT