Nyheter

Nu kan alla falla

Aftonbladet granskar dominoeffekten av upproret i arabvärlden

Avgörandets minut närmar sig i Kairo.

Om Mubarak störtas väntas en dominoeffekt där diktaturerna faller en efter en.

Och nu sprider sig paniken även utanför arabvärlden – i Kina har regimen stoppat alla nyheter om upproret i Egypten.

Jan Eliasson.
Jan Eliasson.Foto: JONAS BILBERG

Allt började med det så kallade Jasminupproret i Tunisien.

– Vi kommer att inspirera flera länder. Nu börjar en ny tideräkning, sa demonstranten Naim ben Said, 31, som Aftonbladet träffade i Tunis för dryg två veckor sedan.

Turbulent tid

Hans profetia ser ut att slå in. Experterna tvistar om hur arabvärldens maktkarta kommer att ritas om, men alla är eniga om att en turbulent tid väntar.

– Det här är början på en demokratiseringsvåg i den delen av världen, säger före detta utrikesminister Jan Eliasson.

Protesterna i Egypten har eskalerat och nu väntar omvärlden på militärens slutliga reaktion. Ska trupperna försvara Mubarak eller vända sig emot honom?

– Jag tror att tisdagen kommer att vara avgörande, då får vi se hur militären agerar, säger Jan Eliasson.

Kina oroligt för uppror

Redan nu har protesterna i Tunisien och Egypten spillt över på grannländerna Algeriet, Jemen, Jordanien, Libyen och Sudan.

Nu befarar den kinesiska regimen att invånarna ska låta sig inspireras av upproren i Nordafrika. I går blockerade Kina ordet Egypten från flera nyhetssajter och mikrobloggar.

– Det visar att den fria informationen är en ny faktor i världspolitiken, säger Jan Eliasson.

FAKTA

Tunisien – här startade allt

■ ■ Landet där allt startade. Frukthandlaren Mohamed Bouazizi, 26, brände sig till döds i protest mot regimen – och president Zine El Abidine Ben Ali tvingades avgå och gick i landsflykt 14 januari.

■ ■ Protesterna mot hans genomkorrupta styre sedan två decennier startade som ett ungdomsuppror och spred sig till blodiga demonstrationer främst i huvudstaden Tunis.

■ ■ Ben Ali länsade centralbanken på guld och flera miljarder och satte sig i säkerhet i Saudiarabien. Nu väntas nyval i landet inom två månader.

– Det är i snabbaste laget för en tidigare förbjuden opposition att organisera sig, säger Jan Eliasson.

Egypten – militärkupp väntas

■ ■ Den framgångsrika Jasminrevolutionen i Tunisien väckte det slumrande hatet mot diktatorn Mubarak i Egypten. Men efter veckor av demonstrationer klamrar sig presidenten fortfarande kvar vid makten, än så länge med stöd av militären. Flera bedömare väntar sig nu en militärkupp i landet.

– Egypten är redan i dag en militärmakt. Jag tror att militären kommer att ha stor påverkan på vad som nu kommer att ske, säger Mellanösternkännaren Aron Lund.

■ ■ I dag väntas jättelika demonstrationer i Kairo. Många tror att dagen kommer att bli avgörande för utvecklingen i landet.

Algeriet – våldsamma protester

■ ■ President Abdelaziz Bouteflika, 73, lyckades förra året få igenom en lagändring som möjliggör att han väljs om i ytterligare fem år.

■ ■ Men nu väcks protesterna även i Algeriet. Främst har invånarna vänt sig mot chockartade prishöjningar på livsmedel. En rad våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis har skakat huvudstaden Alger.

Jordanien – kräver reformer

■ ■ Oppositionen i Jordanien har inspirerats av folkets protester i Tunisien och Egypten.

■ ■ Liksom i Egypten är Muslimska brödraskapet en av de drivande krafterna.

– Vi kommer att kräva förbättrade levnadsvillkor samt politiska och ekonomiska reformer, sa talesmannen Jamil Abu Baker nyligen.

Jemen – vill ha bort presidenten

■ ■ Förra veckan demonstrerade tusentals jemeniter i huvudstaden Sanaa. Demonstranterna kräver president Ali Abdullah Salehs omedelbara avgång efter hans 30 år vid makten.

– Oljan är på väg att ta slut, ekonomin är i bedrövligt skick, diverse uppror har brutit ut de senaste åren i olika delar av landet, säger Mellanösternexperten Aaron Lund.

Libyen – elitstyrkor står redo

■ ■ Överste Moammar el Khaddafi har haft makten i Libyen sedan 1969. Han var en av dem som hårdast fördömde folkets resning i Tunisien. Nu rapporteras det om spridda demonstrationer även i Libyen. Khadaffi har bland annat låtit stänga ner Youtube för att förhindra att filmer från demonstrationerna sprider sig.

■ ■ Uppgifter inifrån Libyen säger att hans elitstyrkor nu står redo att kväva varje försök till uppror.

Sudan – Facebookprotest

■ ■ Via en Facebook-sida har rörelsen ”Ungdomar för förändring” uppmanat till protester i Sudan med orden ”Folket i Sudan kommer inte att hålla tyst längre” och i huvudstaden Khartoum har flera demonstrationer genomförts.

Säkerhetspolitik

■ ■ I går träffades EU:s utrikesministrar för att diskutera läget i Egypten. Flera av dem uttryckte oro för att islamistiska grupper får makt om Mubarak störtas.

■ ■ Många befarar att Egyptens kompisrelation till Israel kan ligga i farozonen.

■ ■ Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sa i går att den nuvarande krisen kan skapa utrymme för militanta islamister att gå in och hota årtionden av fredliga relationer mellan de två länderna.

■ ■ USA:s president Obama sitter nu på två stolar. Å ena sidan förväntas han stödja folkets strävan efter demokrati. Å andra sidan har USA haft en nära allierad i Mubarak.

■ ■ Presidenten har mycket försiktigt manat till ordnad förändring av Egyptens politiska system.

– Den här delen av världen är en tryckkokare. Jag anser att förändringen i huvudsak är av godo, men pendeln kan också slå tillbaka för hårt, säger Jan Eliasson.

Oljepriset

■ ■ Steg i går till rekordnivån 100 dollar fatet. Det är första gången sedan 2008 som priset varit så högt. Instabiliteten i Mellanöstern anses vara en direkt förklaring. Om oroligheterna sprider sig

ytterligare, vilket alla räknar med, väntas priset stiga ytterligare.

■ ■ Högsta prisökningen befaras om oroligheterna också når Saudiarabien, men även Egyptens roll är stor för oljemarknaden eftersom landet kontrollerar Suezkanalen. Om kanalen stängs skulle det innebära en omväg på 1 000 mil runt Afrika.