Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Blev påkörd – nu åtalas han

Bilisten blev arg när Andreas, 32, inte använde cykelbanan

”det är larvigt” Här blev cyklisten Andreas Grass påkörd av en bilist – nu kan Andreas själv få böter. Obs! Bilen på bilden har inget med händelsen att göra.   ”det är larvigt” Här blev cyklisten Andreas Grass påkörd av en bilist – nu kan Andreas själv få böter. Obs! Bilen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: ANDREAS HILLERGREN

Bilisten blev sur på Andreas för att han inte använde cykelbanan och körde på honom bakifrån.

Nu åtalas – Andreas. För att han cyklade på gatan.

– Larvigt att åtalas för ett brott som ger 300 kronor i böter, säger han.

Tävlingscyklisten Andreas Grass, 32, var på väg från jobbet i Lund till hemmet i Staffanstorp. Som vanligt tog han cykeln den drygt milslånga färden hem.

Höll högt tempo

– Det är min träning. Som småbarnsförälder är det svårt att få tiden att räcka till, säger han.

Som van tävlingscyklist höll Andreas ett högt tempo. Han valde gatan i stället för cykelbanan och efter en stund hann en äldre man i bil ikapp honom. Andreas cyklade i mitten av vägen, vilket irriterade mannen.

Han började tuta, vifta med händerna och försökte köra om. När han inte lyckades passera Andreas körde han i stället på honom med bilen.

– Han blev provocerad av att jag inte cyklade på cykelbanan och körde på mig.

Bilisten åtalas också

Billisten smet men Andreas, som fick skrapsår i kollisionen, tog bilnumret och ringde polisen. Bilisten åtalas för att han inte lämnade betryggande avstånd i sidled, men även Andreas riskerar straff – för att han cyklade på gatan.

Ska fortsätta likadant

– Det beror nog på att det sker många cykelolyckor i Lund. Men det känns larvigt att åtala en person för ett brott som ger 300 kronor i böter, säger han.

Trots olyckan kommer Andreas fortsätta välja gatan framför cykelbanan, när det är lämpligt.

– Det är inte bara för min skull, utan även för andras säkerhet. Jag tror inte det är så trevligt för fotgängarna om jag susar förbi i 40 kilometer/timmen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet