Nyheter

Tony, 25, är ett äkta pizzaproffs

Grattis, Tony Gerasovski, 25, till vinsten i pizza-SM 2011!

– Tackar. Nu blir det full fart till restaurangen och försöka hitta lite kronhjort.

Är din vinnarpizza Sveriges godaste?

– Det finns väldigt många goda pizzor i Sverige. Den här är en svensk skogspizza med kronhjort, lingon, tranbär – ingredienser som håller de svenska smakerna i sig.

Varför ska det vara så svenskt? Pizza är väl italienskt?

– Ja. Men pizza är nästan svensk husmanskost, eller hur?!

Pizza anses ju vara snabbmat, men din tomatsås tog sex timmar att göra?

– Man ska göra mat sakta, men säkert, från grunden. Det är samma sak med degen, den låter vi jäsa i tolv timmar innan vi använder den.

Du har sex mjölsorter i pizzadegen, varför?

– Det är olika kärnvetemjöl, där du tar hjärtat ur själva kärnan. Varje mjöl har sin typ av egenskap.

Är pizzorna bäst i Italien?

– Pizza smakar bra var du än äter den. Men Sverige gör riktigt bra pizzor. Här finns en mångfald, folk är ute och reser väldigt mycket. Därför får vi många kombinationer.

Hur många dagar i veckan kan man äta pizza?

– Varje dag.

Vad är största utmaningen: en god capricciosa eller en ny pizza?

– En capricciosa, för det är en klassiker som måste smaka exakt lika, ­hela, hela tiden. Du kanske handlar den två gånger i veckan av mig, och då vill du att den smakar likadant. Det är den ultimata utmaningen.

Om du vore en pizza, vilken skulle du vara?

– En margherita. En väldigt enkel pizza ska det vara.

Vad ska man tänka på när man gör pizza hemma?

– Ge degen tid. Sätt ugnen på full fart, över och undervärme. Sätt på plattan ovanpå, ta en stekpanna, elda på så att den blir verkligt varm, vänd upp och ner på den, lägg pizzan på botten, och så in med stekpannan i ugnen. Då får du en bra, krispig botten från början.

– I pizzeriornas ugnar är det väldigt varma lavaplattor. När du drar in degen bränner den på direkt, så att du får det där krispiga. Eller så tar du en vanlig plåt och värmer upp den i ugnen, tar ut den, sätter pizzan på den och stoppar in den igen.

Till sist — vad önskar du mest av allt just nu?

– Att folk kommer och provar vinnarpizzan hos oss på Pizzeria Fazana i Nyköping.

FAKTA

Vinnarpizzan

Pizzan ”Hjort är gjort” är baserad på hängmörad kronhjort marinerad i ingefära och honung, blancherad palsternacka i vit balsamico, karljohansvamp, soltorkade tranbär och lingon, toppat med färsk senapskål, basilika och koriander.