Nyheter

”De spottade oss i ansiktet”

Aftonbladets team greps av militären – nu skriver Karin Östman själv om dramat

Egyptiska soldater hjälper en lokal fotograf som slagits blodig i kravallerna mellan demonstranter och anhängare till president Mubarak. Flera journalister som bevakade oroligheterna i Egypten blev i går misshandlade, hotade och gripna.
Egyptiska soldater hjälper en lokal fotograf som slagits blodig i kravallerna mellan demonstranter och anhängare till president Mubarak. Flera journalister som bevakade oroligheterna i Egypten blev i går misshandlade, hotade och gripna.Foto: AHMED ALI/AP/SCANPIX

KAIRO. Vi skulle skildra matbristen i Kairos fattiga områden.

Men attackerades av en ursinnig mobb – och arresterades av militären.

Aftonbladets Karin Östman och Krister Hansson.
Aftonbladets Karin Östman och Krister Hansson.

Tillsammans med en tolk och en chaufför åkte fotografen Krister Hansson och jag till Maasara, en av Kairos fattiga förorter, i går morse.

Vårt uppdrag var att rapportera om bristen på bröd och andra livsmedel.

Men efter att vi fotograferat några getter som försökte hitta mat i ett stort sopberg på gatan reagerade lokalbefolkningen. Plötsligt omringades vår bil av uppretade män som anklagade oss för att vara israeliska säkerhetsagenter.

Fler och fler anslöt och började attackera bilen och vår chaufför, som fick ett slag mot huvudet.

Stenar i däcken

Folkmobben på 50–60 personer, män, barn och kvinnor, slog och sparkade på bilen, spottade oss i ansiktet och försökte stjäla våra telefoner och kameror. De placerade stenar runt bildäcken så att vi inte skulle kunna köra i väg.

Tolken Amina Ismail försökte lugna ner stämningen, men situationen eskalerade och vi kände oss pressade.

Efter en timmes tumult anlände militären som har ansvar för säkerheten sedan den avskydda polisen lämnat gatorna. De lyckades få bort folkmobben så pass att deras befäl kunde ta sig in i bilen. Han satte sig själv i förarsätet och körde sedan i väg med oss.

Vi var då övertygade om att faran var över.

Men det var fel.

Plötsligt började tårarna rinna på tolkens kinder.

– Han är inte på vår sida, sa hon.

Vi var fienden

Befälet visade sig vara anhängare till president Mubarak och upprörd över protesterna mot presidenten. Vi var i själva verket fiender i hans ögon.

I stället för att släppa oss körde han oss genom en militär checkpoint till ett fängelse. Han beslagtog korten till våra mobiltelefoner och kameror.

Vi förbjöds lämna bilen och vaktades av fyra soldater med automatvapen.

Eftersom vi inte talar arabiska hade vi inte förstått vad befälet sagt till tolken och chauffören under resan. Nu när vi satt vid fängelsemuren, bevakade av soldater, fick vi veta.

– Han sa att om han dödade oss nu skulle ingen veta var vi var.

Det knöt sig i magen när vi fick syn på den ökända säkerhetspolisen som flera gånger körde förbi.

Oron sprider sig

Men tre timmar efter att tumultet började släpptes vi utan förklaring.

– Jag är så trött på förtrycket som vi utsätts för varje dag. Jag vill att hela världen ska veta hur regimen behandlar sitt folk och journalister som försöker berätta om det, sa vår tolk Amina Ismail efteråt.

Oron sprider sig nu bland journalister här i Egypten efter att många reportrar och fotografer attackerats och trakasserats de senaste dagarna.

FAKTA

Demonstrationerna i Kairo har varit fredliga. Men i går förvandlades huvudstaden till ett slagfält när

Mubarakanhängare och motdemonstranter drabbade samman.

Flera journalister hamnade mitt i våldsamheterna.

De blev slagna, hotade med slaktknivar, kidnappade – och gripna.

CNN:s reporter misshandlades

■ ■ Världskände tv-reportern Anderson Cooper på amerikanska CNN och två reportrar från nyhetsbyrån AP attackerades i går av Mubarak-lojalister. Anderson Cooper mottog tio slag mot huvudet, men sa

senare till kanalen att ingen av de tre hade blivit allvarligt skadad.

Expressens reporter attackerad

■ ■?Expressens utsände Arne Lapidus blev misshandlad och hotad av två Mubarakanhängare vid Tahrirtorget. De bar på slaktkniv och slagträn.

– Jag fick ett knytnävsslag på axeln, säger han till Expressen.

TT:s reporter greps av soldater

■ ■ TT:s reporter Tomas Bengtsson greps i går av soldater när han bevakade slagsmålen vid Tahrirtorget. Han släpptes efter en halv­timme, men fick stränga order om att inte återvända till torget.

– De sa att det var för min egen säkerhet, sa han till TT.

VG:s reporter slagen

■ ■ Erlend Skevik hamnade mitt i tumultet bland tusentals Mubarak-anhängare och blev plötsligt slagen av någon som hade en planka. ”Jag föll, och han sparkade mig ett par gånger i sidan och ryggen

innan han sprang vidare”, säger Skevik till tidningen. Han klarade sig utan allvarliga skador.

Le Soir-reporter angripen

■ ■ Belgiska tidningen Le Soirs reporter Maurice Sarfatti blev

attackerad och kidnappad av civilklädda personer. Han kunde senare kontakta tidningen och berätta att han fanns vid en militärstation.

– De anklagar mig för att spionera, sa han till tidningen.

SVT:s team greps

■ ■ Den 30 januari greps SVT:s korrespondent Samir Abu Eid och fotografen Pernilla Edholm när de filmade i Kairo. Militärer sprang mot dem med k-pistar och kastade in dem båda i varsitt fordon. Efter en timme släpptes de.

Flera andra internationella journalister blev slagna och gripna på Tahrirtorget i går.

Nivette Dawod