Nyheter

Rätterna gick som på räls

Tomas, 31, blev årets kock – med morötter och lakrits

MÄSTARE PÅ MAT Tomas Diederichsen föll juryn i smaken.
MÄSTARE PÅ MAT Tomas Diederichsen föll juryn i smaken.

Vann rätt rätt?

Nja, inte om man frågar mig.

Men nu var det juryn som fick frågan. Årets kock 2011 heter Tomas Diederichsen, 31.

Åtog mig jobbet som skuggjury med viss tillförsikt. Jag brukar gissa rätt bra (och så får man en tolvrätters lunch).

Er utsände befinner sig långt ner i näringskedjan och nappar åt sig de bitar som blir över på tallrikar som först provsmakats i tv och sedan av ytterligare några finare bedömare. Men det är ju klimatsmart att äta rester.

Lax med bra drag

I år skulle de sex finalisterna göra något gott av innehållet i en hemlig korg (bland annat lax) och laga till en lammrätt som de kunnat träna på i månader.

Min favorit var Daniel Räms, 35. Hans sotade lax och tunt skivade lammstek hade bra drag i smakerna.

Han kom inte ens på pallen.

Allra överst kom Tomas Diederichsen. Trea eller fyra på min lista med två fantastiskt goda rätter, men där inget riktigt stack ut – utom lakritsrivet på morötterna.

”Rustik elegans”

– Det gick som på räls, sa den rutinerade vinnaren som fick till det på tredje försöket i Årets kock.

– Jag ville få fram goda smaker utan att krångla till det. Kan väl kalla min stil för rustik elegans.

Vad kan vi då lära av finalen?

Jag är en sopa på att tippa och avgår härmed som Årets kock-orakel – åtminstone till nästa år.

Du som vill vara trendig i köket ska bunkra korngryn.

Gulbetor är nästan lika heta – och korv.

FAKTA

Namn: Tomas Diederichsen.

Ålder: 31.

Yrke: Kock på konferensgården Ulfsunda slott i Bromma.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två små döttrar.

Aktuell: Årets kock 2011 före Jakob Lells och Klas Lindberg.

Här är vinnarmaten

Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör.

Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits.