Nyheter

Regimens häxjakt

Journalister är fångar på sina rum – 21 har misshandlats på ett dygn

KAIRO/STOCKHOLM. Ingen journalist går säker.

Regimens uttalade mål är att tysta all rapportering och hålla journalisterna fångar på sina hotellrum.

– De vill skrämma bort alla vittnen, säger reportern Urban Hamid på plats i Kairo.

Det råder lynchstämning mot de journalister som rör sig på Kairos gator.

Enligt uppgift har 24 journalister gripits och 21 misshandlats och slagits – bara det senaste dygnet. En av dem var SVT:s utsände Bert Sundström som nu vårdas på sjukhus med svåra knivskador i magen och ryggen. Flera journalister har också fått sin utrustning saboterad och en reporter från tv-kanalen al-Jazeera saknas fortfarande.

Samtidigt framkommer uppgifter om att regimen beordrat sina anhängare att tysta alla rapporter till omvärlden. Journalisterna ska gripas eller kontrolleras på sina hotellrum.

Kallas spioner

Egyptens statliga tv-kanal, som kontrolleras av president Mubarak, har också kallat utländska journalister för ”onda spioner”.

– Även inrikesministern uppviglar mot journalister. I går gick han ut och sa att utländska journalister svartmålar Egypten. Det gör oss självklart till måltavlor. Men vi ska komma ihåg att även egyptiska journalister attackeras, säger Urban Hamid, frilansjournalist och tidigare Aftonbladet-medarbetare.

Ytterligare ett hot mot utländska journalister är Mubarak-trogna militärstyrkor som slagit till brutalt. I den kaotiska situationen är det omöjligt att veta vem som är vän och vem som är fiende.

”Det värsta någonsin”

Bland de cirka 20 svenska journalister som nu finns i Kairo är stämningen orolig. Att lämna hotellet har blivit förenat med en stor risk. Men inte ens där är det längre säkert.

Det har också kommit uppgifter om att säkerhetspersonal på hotellen söker igenom journalisternas rum och kontrollerar deras utrustning.

– Det här är det i särklass värsta jag har varit med om någonsin. Vi är fruktansvärt tagna av situationen, rapporterar Aftonbladets fotograf Krister Hansson som bevakat många oroshärdar genom åren.

Utanför stadens stora hotellkomplex samlas flera gäng. De identifierar rummen som tillhör journalister och går till attack mot dem som kommer ut.

Stormade byggnad

I går befann sig Urban Hamid i en byggnad där flera nationella medieföretag har sina kontor. Plötsligt stormade en grupp huliganer in för att ge sig på journalister.

– Jag kom precis före dem i hissen och undkom med en hårsmån. Som tur är var militären hack i häl. De sköt mot inkräktarna och grep dem.

Han är skakad över utvecklingen:

– Läget för journalister har hårdnat något enormt de två sista dagarna, det börjar likna situationen

i Irak under kriget. Och det är Mubarak som ligger bakom. Huliganerna får 100 egyptiska pund i handen. Syftet är enkelt: de vill skrämma bort alla vittnen. Det är riktigt obehagligt.

Samtidigt uppger många journalister Aftonbladet talat med att de vill stanna kvar i landet för att fortsätta rapporteringen och värna pressfriheten.

FAKTA

Två dygn – av hot, våld coh blod

ONSDAG

■ ■CNN:s reporter Anderson Cooper, en kameraman och en producent blir misshandlade. Förövarna försökte krossa teamets tv-kamera. CNN-reportern Hala Gorani blev upptryckt mot ett staket när demonstranter red in på hästar och kameler.

■ ■Erlend Skevik, reporter på norska tidningen VG, blev misshandlad med en planka och sparkad på av Mubarakanhängare.

■ ■Två journalister från Fox News misshandlades svårt vid Tahrirtorget. Greg Palkot och Olaf Wiig hade dragit sig undan till en byggnad när en brandbomb kastades in. När de rusade ut från byggnaden blev de attackerade.

■ ■Den belgiske journalisten Maurice Sarfatti blev misshandlad och beskylld för att stötta oppositionen.

■ ■Expressens reporter Arne Lapidus attackerades av Mubarakanhängare som var beväpnade med slagträ och kniv.

■ ■?Aftonbladets Karin Östman och Krister Hansson blev gripna av militär.

TORSDAG

■ ■Okända män klev in på amerikanska tv-kanalen Alhurras redaktion i Kairo och hotade att döda stationens två tv-journalister. Stationen stängdes ner och bytte lokal.

■ ■Sunday Times korrespondent Marie Colvin intervjuade familjen till en av de skjutna demonstranterna när beväpnade män samlades utanför familjens hus. Männen i familjen låste in henne i en när­liggande affär innan de eskorterade henne genom den skrikande folksamlingen till sin bil.

■ ■En korrespondent vid den ­grekiska dagstidningen Kathimerini lades in på sjukhus efter att ha blivit knivhuggen i benet av Mubarak­anhängare. ”De slog mig med ­batonger i huvudet och högg mig ­ytligt i benet. Soldater avbröt men Mubarakanhängarna plockade av mig allt framför soldaterna”, säger korrespondenten Petros Papaconstantinou till tidningens nätupplaga.

■ ■En grekisk fotograf blev slagen i ansiktet.

■ ■En journalist vid al-Jazeera är spårlöst försvunnen.

■ ■Två japanska frilansfotografer har attackerats, en av dem är lätt skadad.

Detta har hänt: dag för dag

Den 25 januari

Efter att folket genom protester lyckats tvinga bort Tunisiens president Ben Ali från makten, börjar ungdomar och studenter i Egypten att demonstrera ute på gatorna i Kairo. De kräver att president Hosni Mubarak ska avgå efter 32 år som president. De vill också ha yttrandefrihet samt bättre levnadsvillkor.

Protesterna sprider sig snabbt till flera andra stora städer, som Alexandria, Suez, Ismailya och Mansura i Egypten.

Den 26 januari

Dagen efter att demonstrationerna har börjat utlyses undantagstillstånd i Egypten. Demonstranterna trotsar utegångsförbudet och rapporter om ökat våld mellan polis och demonstranter börjar att rapprteras.

Den 27 januari

Flera rapporter om dödsfall kommer in och mer än tusen personer ska ha gripits av säkerhetsstyrkorna.

Myndigheterna stänger av internet och telefonnätet i stora delar av Egypten.

USA:s president Barack Obama uttalar sig för första gången om händelserna i Egypten. Han uppmanar regeringen till återhållsamhet och säger att Egypten behöver genomgå politiska reformer.

Den 28 januari

Protesterna fortsätter i Kairo och flera av de stora städerna. Muslimska broderskapet ansluter sig till protesterna. Mer än 70 människor rapporterats ha dött och runt tusen skadats i protesterna. Internet och telefonnätet ligger fortfarande nere i stora delar av Egypten.

Under fredagskvällen talar för första gångens sedan protesterna president Husni Mubarak till nationen. Mubarak meddelar att hela regeringen avgår och att en ny ska tillsättas. Men han själv sitter kvar vid makten.

Den 29 januari

Minst 50 000 människor trotsar utegångsförbudet i Kairo och fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Mobbar har börjat plundra affärer och civila bildar medborgargraden för att skydda hem och affärer. Under natten har beväpnade gäng och tjuvar brutits sig in på Egyptiska museet i Kairo. Två mumier slogs sönder och kulturskatter ska ha stulits samt vandaliserats.

Den 30 januari

UD avråder från resor till Egypten. Resebolagen börjar flyga hem alla svenska turister. President Hosni Mubarak visar inga tecken på att avgå utan bestämmer istället möte med den nye vicepresidenten Omar Suleiman och nya premiärministern Ahmed Shafiq, för att diskutera den nya regeringen.

Den 31 januari

Mer än 250 000 människor samlas på Tahrir-torget för att visa sitt missnöje med presidenten. EU:s utrikesministrar manar de "de egyptiska myndigheterna att inleda en ordnad övergång till ett brett regeringsalternativ med full respekt för lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter."

Den 1 februari

Över en miljon människor samlas under tisdagen på Tahrir-torget i Kairo. Efter åtskilliga timmar av protester meddelade president Hosni Mubarak på tisdagskvällen att han inte ställer upp för omval som president och att han inte planerar att lämna över makten til sin son. Men demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, inte en avgång i september, som presidenten själv vill.

Den 2 februari

På eftermiddagen inträffar det som alla fruktat. De fredliga protesterna urartar i blodbad. Mubarakanhängare, som enligt rapporter transporterats i bussar till Tahrir-torget, drabbade samman med protestanterna. Armén, som sedan tidigare slagit en järnring runt torget, stod passivt och såg på. Fem personer dog och över 1500 människor skadades.

Aftonbladets utsända hålls mot sin vilja i tre timmar av egyptisk miltär och hotas till livet.

Den 3 februari

Oroligheterna och protesterna fortsätter. Mycket aggression riktas mot journalister. SVT:s reporter Bert Sundström kidnappas och hålls av okända män innan han sju timmar senare hittas, svårt skadad, på ett sjukhus i Kairo. Han är knivskuren i ryggen och har skallskador. Under natten opereras han och läget uppges vara allvarligt men stabilt.

Den 4 februari

”Dagen D”, som den kallas. Demonstranterna har hela tiden krävt att Mubarak ska avgå denna dag – vilket inte händer. Men enligt Carl Bildt är det en tidsfråga. Den första journalisten rapporteras död.

Källa: SvD och Aftonbladet


Carina Bergfeldt