På plats för att söka Dawit Isaak

Svenske journalisten Donald Boström tar läsarnas frågor till Eritreas president

Journalisten Donald Boström är i Eritrea för att söka svar om Dawit Isaak.
Journalisten Donald Boström är i Eritrea för att söka svar om Dawit Isaak.
NYHETER

Journalisten Donald Boström är i Eritrea för att söka Dawit Isaak, svensken som varit fängslad i snart tio år för sina ords skull.

– På måndag morgon träffar jag presidenten för att få veta mer om Dawit Isaak. Jag har fått ett löfte om att ta med frågor från Aftonbladets läsare, säger Donald Boström.

Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit inlåst i ett fängelse i Eritrea i 3 296 dagar utan rättegång eller rimlig förklaring till vad hans brott ska vara.

På uppdrag av Aftonbladet har frilansjournalisten Donald Boström rest till till det slutna östafrikanska landet för att få veta mer om Dawit Isaak.

Donald Boström kommer också att träffa presidenten Isaias Afwerki på måndag morgon.

Vilka frågor vill du som läsare ställa till presidenten? Skicka in dina förslag genom att klicka här.

– Vi har ett löfte att presidenten kommer att svara på läsarnas frågor. Det är helt unikt. Jag tänker ta upp svenska folkets frågor i form av frågor från Aftonbladets läsare, säger Donald Boström från huvudstaden Asmara.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet i augusti gav den eritreanska regimen för första gången vissa vaga svar. Presidentens rådgivare Yemana Gebab sade då att Isaak fängslats för brott mot rikets säkerhet. Han sade också att någon rättegång inte kommer att hållas trots att internationell lag kräver det eftersom brottet ”är för allvarligt”.

– Att presidentens rådgivare inte ville svara på frågan om Dawits hälsotillstånd i är oerhört tragiskt och skapar spekulationer. Det viktigaste är att få klarhet i hur det står till med den svenske medborgaren Dawit Isaak.

Tror du att du kommer få träffa Dawit?

– Jag har tagit upp den frågan i snart åtta år. Vid ett tillfälle för fem år sedan fick jag ett löfte. Men jag tror inte att de är mogna för det ännu.

Den svenska regeringen har länge hävdat att det pågår ”tyst diplomati” för att få honom frigiven, men ingenting tyder på att Dawit Isaaks situation har förbättrats.

– Relationen mellan Sverige och Eritrea befinner sig i en moment 22-situation. Eritrea vägrar godta att frågan om Dawit Isaak måste lösas innan vi kan gå vidare med andra frågor mellan länderna och Sverige kräver att den frågan måste lösas först. Förlorarna är Dawit Isaak och Eritreas folk, säger Donald Boström.

”Korrekt bemött”

Eritrea är en diktatur och är, enligt Reportrar utan gränser, ett av världens värsta länder när det gäller fri press. Landet har kallats ”en mardröm” att jobba i för journalister.

Hur har du blivit bemött?

– Jag har varit i landet en kort tid, befolkningen har bemött mig trevligt och myndigheterna har varit korrekta.

Hur är stämningen i staden?

– Livet går sin gilla gång på gator, caféer och barer. Men läget är tufft. Den extremt långa militärtjänstgöringen tär hårt, särskilt på ungdomarna. Det hindrar deras liv, utbildning och möjligheterna att bilda familj. Höga priser och brist på varor gör inte saken bättre. Det är väldigt många som inte vågar uttala sig om politik när man frågar dem på gatan. Men patriotismen är också stark. Och det finns många som vill framhålla det positiva i Eritrea.

Känner befolkningen till fallet Dawit Isaak?

– Min bedömning är att de känner till detta i väldigt liten utsträckning. Ett talande exempel var när jag i ett av mina samtal med myndigheterna återigen framhöll att jag vill traffa Dawit Isaak. Då fick jag upprepa namnet, och fick sedan ett tillmötesgående svar: "... visst, finns personen bara i landet och vi får tag i honom så ska det nog kunna ordnas".

FAKTA

Dawit Isaak - fängslad sedan 2001

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker.

Han föddes 1964 i den delen av Etiopien som senare utropade sig till staten Eritrea. 1987 kom han som flyktig till Sverige och fick svenskt medborgarskap.

Dawit Isaak reste tillbaka till Eritrea efter självständigheten, gifte sig och blev delägare i en av landets största tidningar där han arbetade som reporter.

När kriget mellan Etiopien och Eritrea blossade upp igen 1998 sökte Isaak och hans familj skydd i Sverige.

Bara ett år senare reste Dawit Isaak tillbaka till det instabila Eritrea. En regeringskritisk grupp publicerade då ett öppet brev till presidenten i flera tidningar. Regeringen svarade då genom att fängsla elva av de kritiska politikerna och flera ledande journalister, däribland Dawit Isaak.

Sedan den 23 september 2001 har han suttit fängslad, utan rättegång eller formell anklagelse.

Eritrea - ett av världens fattigaste länder

I landet bor 5 miljoner människor, 600 000 i huvudstaden Asmara. Regeringspartiet med presidenten Isaias Afewerki i spetsen är det enda tillåtna partiet.

Internationella samfundet har kritiserat Eritrea för omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Eritrea har också kritiserats för obefintlig pressfrihet och för fängslandet av journalister. Den internationella organsationen Reportrar utan gränser kallar landet för en "mardröm.

Källor: Stödföreningen Free Dawit, UD, Reportrar utan gränser.