Kom till kontoret – som var tömt

Ägaren borta och de anställda saknar två månadslöner

Sandra Kamph fick jobb på Sicura AB i augusti. Hon har inte fått någon lön och nu är ägaren försvunnen.
Sandra Kamph fick jobb på Sicura AB i augusti. Hon har inte fått någon lön och nu är ägaren försvunnen.Foto: Andreas Hillergren
NYHETER

När Sandra Kamph kom till jobbet en morgon var kontoret tömt.

Ägaren var försvunnen och de anställda hade skickats hem.

Nu väntar Sandra och ytterligare 30 till 40 personer på sina löner.

Det finns även andra fordringar mot företaget, Sicura, på nästan 200 000 kronor.

Sicura AB har kontor i Malmö (bilden), Borås, och Göteborg.
Sicura AB har kontor i Malmö (bilden), Borås, och Göteborg.Foto: Andreas Hillergren

Sandra Kamph fick jobb på Sicura AB i slutet av augusti.

Uppdraget var att ringa runt och sälja en så kallad självriskeliminering till företag. För en summa på 3 500 kronor skulle Sicura gå in och täcka självrisker på företagsförsäkringar.

"Tunga finansiärer bakom"

– Det verkade vara seriöst. Det var lite rörigt på kontoret, men det var ju nyöppnat, säger Sandra Kamph.

Anställningen skulle ge henne en fin garantinlön med provision. Och hon sålde bra.

– Det är klart att erbjudandet till företagen nästan lät för bra för att vara sant. Men när jag frågade chefen hur de fick det att gå runt fick jag till svar att de hade flera tunga finansiärer bakom som säkerhet.

I mitten på september blev hon sjuk några dagar. Det blev helg, och måndagen efter gick hon till kontoret i centrala Malmö som vanligt – och möttes av en låst dörr. Hon tittade in genom fönstret och såg att möblerna var borta.

– Det var en chock så klart. Jag ringde min chef och fick reda på att ägaren var försvunnen.

Två månadslöner saknas

Några veckor senare har hon fortfarande inte fått någon lön.

– Jag är ensamstående med barn. Det saknas två månadslöner. Jag var tvungen att begära anstånd på två hyror, så det är tufft.

Hon gick inte tillbaka till jobbet och Sicura lade ner verksamheten i väntan på att ägaren skulle komma tillbaka.

Sicura har kontor i Malmö, Göteborg, och Borås. Beskeden går isär om hur många som egentligen är anställda på företaget. Enligt personalchefen Massimo Drusian är det 17-18 personer.

Men andra säger att det snarare rör sig om 30-40. Precis som Sandra har ingen av dem har fått lön på två månader. Flera källor med insyn uppger att skulden till de anställda överstiger en halv miljon kronor.

Intäkter på 10 miljoner kronor

Timo Talviainen har jobbat som säljare på kontoret i Göteborg, företagets första, sedan det öppnade i maj. Han säger sig vara säker på att Sicura är en "bluffirma".

– Jag ville inte tro det först, men jag blev mer och mer övertygad. I slutet kunde man ringa stora företag med skador på hundratusentals kronor per år. Jag fick känslan att de ville dra in så mycket pengar som möjligt och sen dra.

Flera källor inom bolaget uppger har man sålt omkring 3000 självriskförsäkringar sedan maj, vilket skulle ge intäkter på över 10 miljoner kronor.

– Jag vet inget företag som har fått ut några pengar ur Sicura sedan dag ett, säger Timo Talviainen.

Aftonbladet har sökt ägaren vid upprepade tillfällen utan att få tag i honom. Enligt personalchefen Massimo Drusian, som var styrelseordförande i bolaget tills det bytte namn i slutet på april, är han spårlöst försvunnen.

– Mitt fack tycker inte att jag ska uttala mig. Men premier har betalats ut till flera företag, säger Massimo Drusian.

Svensk Handel varnar

Svensk Handel avråder företag som fått fakturor från Sicura att betala dem.

– Hela affärsidén är tveksam. Vi har fått in en del klagomål. Flera som köpt tjänsten har hört av sig och känner sig vilseledda, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Många oroliga kunder och anställda har även pratat med Sicuras revisor Håkan Kjellström (som jobbar på en fristående revisorsfirma).

– Deadlinen för årsredovisningen är sista november. Men jag tror inte att den kommer att mötas. De verkar vara skojare, säger han.

Skyldiga 60 000 kronor

Det finns ingen polisanmälan mot Sicura AB och bolaget har inte begärts i konkurs. Men Sandra Kamph har anmält att hon inte fått lön till sitt fackförbund Unionen.

– De är skyldiga mig omkring 60 000 kronor. Men många andra anställda sitter ännu värre i klistret ekonomiskt. Vi får nog hoppas på den statliga lönegarantin, säger hon.

Dyker inte Sandras ersättning upp kommer Unionen går vidare med en fordran. Betalas inte den slutar det troligen med konkurs.

Tre företag har dessutom betalningsförelägganden mot Sicura på totalt nära 200 000 kronor.

FAKTA

Så funkade tjänsten

Sicura tog 3480 kr per år för en typ av självriskförsäkring.

Tjänsten skulle täcka självrisken på ett företags försäkringar till ett maximalt belopp av 63 600 kronor per år – ett tveksamt upplägg enligt Svensk Handel.

Så här står det på Sicuras hemsida:

"Som medlem i Sicura behöver ni inte oroa er för att inte ha råd att åtgärda en skada. Vi betalar självrisken åt er. Det enda ni behöver göra är att anmäla skadan till oss också".