”Kvinna inblandad i mordet på Fessé”

I dag ställs miljonären inför rätta misstänkt för mordet på Gösta Fessé

NYHETER

I dag ställs den 67-årige miljonären inför rätta för mordet på Gösta Fessé 1986.

Fallet är unikt – men kriminologen Leif GW Persson säger att åklagaren får svårt att vinna eftersom polisen slarvat bort det viktigaste beviset.

Dessutom tror han att en kvinna kan vara inblandad.

Den åtalade 67-åringen hade byggt upp ett respektabelt liv som framgångsrik företagare, miljonär och gift tvåbarnsfar. Men den 13 april knackade polisen på dörren till hans exklusiva villa.

I dag, ett kvarts sekel efter mordet på Gösta Fessé i Eslöv, går ärendet upp i rätten – och slår därmed rekord.

– Det är en unik rättegång. Vi har aldrig haft ett så gammalt mordfall uppe. Jag kommer naturligtvis att följa det, säger kriminologen Leif GW Persson.

Miljonären ska svara på hur hans handavtryck hamnat på en telefondosa i änden på den sladd som hittades kring Gösta Fessés hals.

Kan förväxlas

Det kan låta som ett stenhårt tekniskt faktum som den åtalade får svårt att slingra sig ur – men det tycker inte hans försvarare:

– Vi går in i målet med tillit, säger advokat Sten-Åke Larsson.

Handavtrycket är åklagarens viktigaste bevis, men advokaten anser inte att det är av avgörande betydelse eftersom handavtryck lätt kan förväxlas.

– Vår inställning är att min klient aldrig varit i mannens lägenhet och att han inte har med mordet att göra. Detta kommer vi att utveckla under rättegången, säger Sten-Åke Larsson.

Leif GW Persson tror också att åklagaren kan få problem:

– Vi går omkring med föreställningen att fingeravtryck är unika, men avtryck i samband med brott är nästan alltid ofullständiga. När det gäller handavtryck är underlaget för de statistiska säkerhetskalkylerna klent, på gränsen till obefintligt.

Tror på fler inblandade

GW säger att en slipad advokat kommer att begära en andra bedömning av avtrycket på dosan. Och där blir det svårt. Dosan har polisen slarvat bort – oklart hur. I stället får rätten ta ställning till sparad kopia av avtrycket.

– Då blir det knepigt, i USA hade det aldrig räckt för att ens väcka åtal, säger Leif GW Persson.

Han tror dessutom att ytterligare en person är inblandad i mordet.

– De finns indikationer på att en kvinna varit inblandad. Jag skulle vara väldigt försiktig att gå till dom i ett så gammalt fall där det finns stora chanser att alla inblandade inte är kända.

FAKTA

Han slogs ihjäl med ljuslykta

För 24 år sedan mördades 79-årige änkemannen Gösta Fessé i sin lägenhet i Eslöv.

Han blev sannolikt ihjälslagen med en ljuslykta. Sedan virade mördaren en telefonsladd om hans hals. På morddagen hade Fessé berättat för bekanta att han väntade besök. Han hade dukat med finporslin och gjort inköp.

Åren gick utan att polisen lyckades hitta mördaren. Många har varit misstänkta genom åren. Förra året intensifierade Skånepolisens cold case-grupp sökandet efter mördaren och började intressera sig för en i dag 67-årig företagsledare. Vid tiden för mordet på Gösta Fessé ägnade sig mannen åt att lura män att köpa sex av en kvinna som han var i maskopi med. Männen betalade, men kvinnan dök aldrig upp och han dömdes för bedrägeri tillsammans med kvinnan.

Åklagaren anser att det starkaste beviset är det handavtryck som återfanns på en telefondosa på mordplatsen som man menar matchar 67-åringens.

Fingeravtrycken finns kvar i utredningsmaterialet, men själva dosan har polisen slarvat bort. Den misstänkte lever i dag ett välordnat liv och driver ett företag som omsätter 50 miljoner kronor, är gift, har två barn och bor i en exklusiv villa med sjötomt. Han nekar till brott.