Gisslandrama i Tjetjenien

Flera döda i attack mot parlamentet

NYHETER

Flera personer dödades när parlamentet i Tjetjenien på tisdagsmorgonen intogs av separatister.

Någon timme efter de första rapporterna, uppgavs alla angripare vara döda.

Senare kom dock rapporter om att överlevande angripare fortfarande håller gisslan.

Specialstyrkor kallades omedelbart till parlamentet, där skottlossning fortfarande pågick. Tre vakter ska ha dödats i samband med attacken.

Interfax talade om tre eller fyra beväpnade män, men ingen explosion, medan Ria hävdar att parlamentet angreps av en självmordsbombare och minst två beväpnade personer.

Varierande uppgifter

Vid 08.40-tiden på morgonen rapporterade tjetjenska säkerhetskällor för Interfax att alla angripare var döda.

En stund senare kom dock nya uppgifter om att överlevande angripare fortfarande håller gisslan, enligt Interfax.

Två poliser ska ha dödats under striderna.

Den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov befinner sig vid parlamentet och sägs "personligen" leda insatsen.

Hos talmannen

Skottlossningen ska ha inletts på talmannens kontor, uppger Interfax. Delrepublikens talman Dukuvacha Abdurachmanov befann sig i byggnaden men kunde lämna den oskadd.

– Enligt våra uppgifter är han vid liv, säger en säkerhetskälla till Interfax.

En medhjälpare till talmannen ska ha blivit skadad.

Ska "neutraliseras"

Samtidigt hävdas att angriparna slog till mot en byggnad tillhörande det tjetjenska jordbruksdepartementet, inte själva parlamentet.

– Tre personer tog sig in i byggnaden. . . En insats för att neutralisera dem pågår just nu, sade en poliskälla till nyhetsbyrån.

Enligt Ria anlände attentatsmännen samtidigt som parlamentsledamöterna.

Rysslands inrikesminister Rasjid Nurgalijev – som råkade befinna sig i Groznyj för tillfället – blev informerad om händelsen.

Återuppbyggt

Delrepublikens parlamentet ligger i huvudstaden Groznyj och domineras totalt av det ryska maktpartiet Enade Ryssland. Groznyj, med runt 200 000 invånare, är i dag kraftigt återuppbyggt igen efter den stora förödelsen under de två krigen på 1990-talet och början av 2000-talet. Även runt om i delrepubliken är situationen i dag lugnare än i grannrepubliker som Ingusjien och Dagestan.

Tjetjeniens Moskva-vänliga ledare, 34-årige Ramzan Kadyrov, har samtidigt anklagats för att ha återställt säkerheten med hjälp av hot och våld.

Mer inom kort.

FAKTA

Tjetjenien

Ryska delrepubliken Tjetjenien är till ytan stort som Västergötland, med cirka 1,2 miljoner invånare, varav drygt 200 000 i huvudstaden Groznyj.

Växande separatism i början av 1990-talet ledde till krig mot ryska federala styrkor 1994–96 samt från 1999. Det senaste kriget har med åren ebbat ut och den ryska "antiterroristinsatsen" förklarades officiellt avslutad 2009.

Delrepublikens Moskvavänlige ledare Ramzan Kadyrov har flitigt anklagats för att leda ett skräckvälde, där mänskliga rättigheter satts på undantag. Samtidigt har säkerheten totalt sett kraftigt förbättrats och Groznyj till stor del återuppbyggts.

(TT)