V-dumpning ska rädda Reinfeldt

NYHETER

Fredrik Reinfeldt vägrar att börja ta hem trupperna redan nästa år.

I stället räknar alliansen kallt med att S dumpar V och gör upp med dem.

– Under de här tio åren har insatsen i Afghanistan genomgående fått stöd från Socialdemokraterna och allianspartierna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Vill hänga av v I morgon ska Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt träffa Socialdemokraterna för ett första möte om de svenska trupperna i Afghanistan.
Vill hänga av v I morgon ska Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt träffa Socialdemokraterna för ett första möte om de svenska trupperna i Afghanistan.

I morgon klockan 13 träffas Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt på Rosenbad för ett första möte. Vem Sahlin tar med sig bestäms vid en telefonkonferens mellan de rödgröna partiledarna i eftermiddag. Då ska de även komma överens om vilka eftergifter Sahlin kan göra.

S har varit för

UD har redan tagit fram ett utkast till propositionen, enligt Aftonbladets källor. Nu handlar det om vissa formuleringar för att säkra stöd från S och helst även MP.

Inför förhandlingarna gör båda sidor allt signalera att de inte tänker kompromissa.

Men historiskt är Afghanistan ingen trätofråga mellan Socialdemokraterna och alliansen. S har hela tiden varit för en svensk styrka och enligt Aftonbladets källor förde Carl Bildt samtal med Mona Sahlin inför förlängningen av insatsen både 2008 och 2009.

Kan kompromissa

Därför tror regeringen att hon överger det rödgröna kravet att börja ta hem trupperna nästa år. Källor kring Reinfeldt tolkar Sahlins envisa försvar av den rödgröna överenskommelsen som vapenskrammel inför förhandlingarna.

– Vi räknar kallt med att de kommer att hänga av Vänsterpartiet och göra upp med oss, säger en M-källa.

Helt ovilliga att kompromissa är inte regeringen. Enligt uppgift kommer man att hänvisa till Kabulkonferensens beslut – som den rödgröna överenskommelsen bottnar i – om att ansvaret ska vara överlämnat till afghanerna 2014.

– Utan den hade vi inte kunnat komma överens, säger en källa.

Rött skynke för Bildt

De senaste dagarna har Lars Ohly upprepat att trupperna måste börja tas hem nästa år. Skulle Sahlin köra över honom riskerar hon kollaps för det rödgröna samarbetet.

I stället vill hon få till en kompromiss med regeringen som även V-ledaren kan köpa. På köpet tvingar hon då regeringen att göra upp även med Ohly, ett rött skynke för Bildt.

– Det skulle vara en mycket viktig strategisk seger för oss, säger en socialdemokrat.

FAKTA

Så fattas besluten om Afghanistan

Alliansen har nu ett par veckor på sig att förhandla fram en lösning som de rödgröna kan ställa sig bakom.

På pappret återstår två svåra knutar att lösa:

1 När trupperna ska börja tas hem. De rödgröna vill starta hemtagandet nästa år medan regeringen inte vill sätta något datum.

2 Tolkningen av Kabulkonferensen. De rödgröna menar att den internationella militära insatsen ska vara slut 2014, då ansvaret ska vara överlämnat till den afghanska regeringen. Alliansen menar att utländska soldater kommer att behövas långt efter 2014.

Den 4 november lämnar regeringen propositionen om den svenska insatsen i Afghanistan till riksdagen. Oppositionen har sedan två veckor på sig att lämna en egen motion.

I början av december fattas beslutet i riksdagen.