Torsken gör comeback

Grönt ljus av Världsnaturfonden

NYHETER

Snart finns svensk torsk i frysdisken.

Efter åtta år som hotad fisk är det nu okej att servera den igen.

– I dag är jag glad, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden.

Klicka för större bild. Världsnaturfondens matfisklista för 2010.
Klicka för större bild. Världsnaturfondens matfisklista för 2010.

Närmare bestämt är det torsk fiskad i östra Östersjön som har blivit grönlistad av Världsnaturfonden, WWF.

– Det innebär att torskbeståndet är hållbart, säger Inger Näslund.

Torskens återkomst

För åtta år sedan, när Världsnaturfonden började med färgklassning av hotade matfiskar, var läget oerhört kärvt för torsk i Östersjön.

All torsk, från nordsjön ned till västra och östra Östersjön, blev rödlistad och därmed en fisk som konsumenterna uppmanades undvika.

Det innebar att vi senaste åren sett norsk torsk i frysdisken.

Men nu kan alltså den svenska torsken dyka upp där igen.

– Det öppnar för ett återtagande av marknaden, säger Inger Näslund.

Dåligt i Nordsjön

Väster om Bornholm, det som benämns som västra Östersjöbeståndet, har torsken också återhämtat sig och gått från sämsta läget, rödlistad, till mellanläget gul i år.

Men det finns smolk i glädjebägaren.

– All torsk i Nordsjön är fortfarande rödlistad, säger Inger Näslund.

Torskens återkomst kan också innebär positiva konsekvenser för algblomningen. Mer torsk anses minska algblomningen och är ett positivt tecken för hela Östersjöns ekosystem.

Väntar på certifikat

Torsken i östra Östersjön är nu uppe för behandling för att få internationell certifiering enligt MSC-systemet.

– De indikationer jag fått är att den ligger bra till för att få ett godkännande, säger Inger Näslund.

Med certifiering blir det ännu enklare för kunden att välja rätt fisk.

Är den märkt med Krav eller MSC - en märkning för ekologiskt fiske - går den att spåra hela vägen till fiskebåten den plockades upp med. Då vet man att det är torsk som fiskats från just östra Östersjön.

FAKTA

WWF:s fiskguide

Med ljussignalerna grönt, gult och rött vill WWF:s fiskguide hjälpa konsumenten att göra kloka val i butiken.

Grön signal, "Smaklig måltid", är det bästa valet av fisk. Den är fångad i rikliga och väl förvaltade bestånd där fisket sker på ett mer hållbart sätt.

Gult ljus, "Var försiktig med", betyder att man ska tänka efter före köp eftersom det finns osäkerheter kring odlingsmetoder och fiske. Välj fisk som är spårbar och helst miljömärkt.

Röd signal, "Låt bli", innebär att man ska undvika de fiskarna. De kommer från överfiskade bestånd och är fångade eller odlade på sätt som skadar andra marina arter eller miljön.

Källa: WWF (TT)

Exempel på fiskar som ändrat färg:

Torsk från östra Östersjön har gått från gult ljus till grönt

Torsk från västra Östersjön har gått från rött ljus till gult

Strömming går från grönt till gult ljus.

Rödspätta från några fisken är MSC-certifierade och får då grönt ljus.

Hajmal/pangasius har gått från gult till rött ljus.