Rymdkärran gör sin sista resa

Fuglesangs rymdskepp redo för 38:e och sista uppdraget

Rymdfärjan Discovery när den pensionerades.
Rymdfärjan Discovery när den pensionerades.Foto: Red Huber/ap
NYHETER

Finnes: Bättre begagnad pärla, årsmodell 1984, vit, 23 miljoner mil på mätaren.

Beskrivningen till trots är det många som skulle vilja lägga rabarber på rymdfärjan Discovery när hon om två veckor landar efter sitt sista uppdrag.

Efter mer än ett kvarts sekel har det alltså blivit dags för Discoverys sista resa till stjärnorna. Klockan 20.52 på onsdag kväll beräknas hon lyfta på ett 11 dagar långt uppdrag.

Världens äldsta rymdfärja har redan hunnit med 38 rymdfärder – flest av alla färjorna i det amerikanska bemannade rymdprogrammet. Bland annat två med den svenske astronauten Christer Fuglesang.

Mindre skavanker

Men åren har börjat ta ut sin rätt på trotjänaren. Uppskjutningen har redan skjutits fram flera gånger. Senast på grund av att teknikerna upptäckt en läcka i en av Discoverys styrraketer.

Själva uppdraget är visserligen hektiskt, men tämligen rutinartat. Befälhavaren Steven Lindsey och hans besättning ska runda jorden 170 gånger, göra ett par rymdpromenader och installera en ny modul på rymdstationen ISS.

Sedan bär det av hemåt igen, och förhoppningsvis landar Discovery säkert på Kennedy Space Center i Florida den 14 november.

Parkerad för sista gången.

Slutet på en era

Efter det återstår bara en enda planerad resa för de legendariska rymdfärjorna. Det är den åtta år yngre systerfarkosten Endeavour som ska lyfta i februari nästa år.

Den amerikanska senaten har diskuterat ytterligare en bemannad resa, men annars är det punkten för ett närmare 30 år unikt rymdprogram med sammanlagt 134 resor.

De fem amerikanska rymdfärjor som byggts är de hittills enda bemannade rymdfarkoster som kan återanvändas. Numera återstår dock bara tre, sedan Challenger och Columbia brunnit upp under start respektive landning.

FAKTA

Discovery

Första uppdraget: Augusti 1984. Var uppe i sex dagar för att placera ut kommunikationssatteliter.

Antal rymdresor: 38 stycken, ska starta nummer 39 på onsdag.

Färdmätare: 230 003 477 kilometer.

Varv runt jorden: 5628

Tid i rymden: 351 dagar, 17 timmar, 50 minuter och 41 sekunder.

Besättning: Totalt 246 genom åren, inklusive svensken Christer Fuglesang.

Systerfärjor: Columbia (första resan 1981, brann upp 2003) Challenger (1983–1986), Atlantis (1985), Endeavour (1987) och Enterprise (flög bara testflygningar 1977).