Ingen utredning mot Arkelsten

Överåklagare Gunnar Stetler: Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.
Överåklagare Gunnar Stetler: Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten.
NYHETER

Det blir ingen förundersökning mot Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten. Det beskedet gav överåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption i dag.

– Resorna har varit sakligt motiverade, säger Gunnar Stetler.

Sofia Arkelsten.
Sofia Arkelsten.Foto: scanpix

Gunnar Stetler har granskat uppgifterna om att Arkelsten bland annat låtit sig bjudas på flera resor, efter avslöjanden i media förra veckan. Misstankarna gällde om hon begått mutbrott.

Men varken när det gäller de tre resor som Arkelsten bjudits på eller den vätgasbil hon lånat bedömer Stetler att det kan vara fråga om mutbrott.

"Korrekt med tråkig"

– Riksdagsmäns resor har varit uppe för diskussion tidigare. Det är klarlagt att andra kan bjuda riksdagsmän på resor, men resan måste vara sakligt motiverad och den bör inte inneha allt för mycket nöjesinslag. Lite vårdslöst skulle jag vilja säga att resan ska vara korrekt men tråkig, säger Gunnar Stetler.

När det gäller bilen som Arkelsten lånade anser Stetler att hon inte haft den länge nog för att den ska vara en muta.

– Gränsen för vad som är tillbörligt och otillbörligt är inte flytande men inte helt klar. Bilen skulle kunna vara ett mutbrott. Någonstans går gränsen mellan att pröva på och utnyttja saker. Min uppfattning är att hon har prövat vätgasbilen men inte i sådan omfattning att den utgör en otillbörlig belöning, säger han.

Shell bjöd på en av resorna

De bjudresor som hittills har framkommit är dels en studieresa till ett kärnkraftverk i Finland 2007 samt två studieresor under 2008. Den ena arrangerades av RFSU med destination Tanzania, den andra anordnades av Shell och gick till den lilla franska staden Pau.

Arkelsten hävdar enligt TT att hon gjort resorna i sitt uppdrag som riksdagsledamot. Hon vill inte låta sig intervjuas med anledning av åklagarens beslut. I stället skickade hon ett uttalande via sin pressekreterare:

"Det är bra att åklagaren fattat ett beslut och jag välkomnar att vi gör en likartad bedömning. Jag har tidigare beklagat att det uppfattats som att jag påverkats på ett otillbörligt sätt."

FAKTA

Detta har hänt:

Onsdag 27 oktober

Expressen avslöjar att Sofia Arkelsten låtit sig bjudas på en resa till Sydfrankrike av Shell.

Mutexperter och politiker inom både alliansen och oppositionen fördömer agerandet.

Det framkommer senare att Arkelsten vid tidpunkten för resan fortfarande hade 16 800 kronor på sitt riksdagskonto, pengar som kunde ha använts till resan.

Torsdag 28 oktober

Aftonbladet avslöjar att Arkelsten varit på fler bjudresor, bland annat anordnade av kärnkraftslobbyn.

Samtidigt framkommer att hon i oktober 2008 körde runt i en miljöbil som hon fått prova gratis av BMW.

Arkelsten har dessutom varit styrelseledamot i miljöteknikbolaget Sweco samtidigt som hon var miljöpolitisk talesperson för Moderaterna och riksdagsledamot. När DN konfronterar henne hoppar hon av styrelseuppdraget en timme senare.

Fredag 29 oktober

Aftonbladet avslöjar att Sofia Arkelsten fått en fin lägenhet i centrala Stockholm utan att ha stått i bostadskö.

Arkelsten köpte senare en bostadsrätt. Den attraktiva hyresrätten användes som inbyte, något som kan vara olagligt.

Lördag 30 oktober

Aftonbladet uppdagar att Arkelsten lämnat motstridiga uppgifter om sin lägenhetsaffär.

Karin Östman

Staffan Lindberg

15.00: Aftonbladet rapporterar direkt