Sista dagen i hovrätten för Göran Lindberg

Den förre polischefen hoppas få straffet sänkt

Göran Lindberg anländer till Svea hovrätt.
Göran Lindberg anländer till Svea hovrätt.Foto: P-O Sännås
NYHETER

Den förre polis polischefen Göran Lindberg, 64, vill frias på flera punkter.

Men risken är att straffet istället skärps.

I dag var sista rättegångsdagen i Svea hovrätt för Kapten Klänning.

– Under alla förhållanden har tingsrätten satt påföljden för lågt, säger kammaråklagare Håkan Roswall.

Det har kallats för den kanske största skandalen någonsin inom polisväsendet – fallet med den före detta länspolismästaren och feministiske förkämpen Göran Lindberg som visade sig ha levt ett dubbelliv av sällan skådat slag.Den 30 juli i år dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott, bland annat grov våldtäkt av en 17-årig flicka i januari 2007. Flickan bands med läderremmar, Lindberg slog henne i underlivet och i ansiktet och hade upprepade samlag med henne. Han ska också ha kallat henne för ”slyna” och ”sexslav”.

Domen överklagades

Domen överklagades snart och i dag avslutades målet i hovrätten. En avmagrad Lindberg klädd i svart, stickad tröja fördes med hukande stil in i hovrättssalen.

Där satt han hopsjunken över bordet och lyssnade när kammaråklagare Håkan Roswall yrkade att hans fängelsestraff bör skräpas till åtta år. Håkan Roswall anser att hovrätten absolut inte kan sänka straffet för Göran Lindberg. De borde snarare höja de sex och ett halvt års fängelse som tingsrättengav den före detta polischefen – och som Roswall tycker var alldeles för klent.

– Under alla förhållanden har tingsrätten satt straffet för lågt. Man har inte räknat med de underlägen som varje målsägande varit i. De har även varit i psykiskt dåliga skick.

Vill bli friad

– Göran Lindberg bör dömas till åtta års fängelse och han bör kvarbli i häkte tills dess att domen vinner laga kraft, sa Roswall i sin slutplädering.

Lindberg själv vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade.

Hans advokat Karl Harling bad hovrätten att ta flera saker i beaktande när de bestämmer påföljden.

– Man bör beakta Lindbergs höga ålder. Han fyller snart 65 år.

Dom 24 november

Harling säger att det enda Lindberg ska dömas för är brott mot sexköpslagen.

– Och därmed bör han försättas på fri fot eftersom han då redan avtjänat sitt straff.

Men hovrätten släppte inte Göran Lindberg. När förhandlingarna avslutades fördes han tillbaka till häktet.

Dom avkunnas onsdagen den 24 november klockan 14.00.

FAKTA

Detta har hänt:

28 juli 2009. En 60-årig miljonär, som agerat hallick och arrangerat gruppsexträffar, lockas till en lägenhet i Bredäng med löfte om sex med en 18-årig kvinna. Men i stället misshandlas han och faller sedan ut från balkongen och avlider. En 39-årig man åtalas för mord, men frias och döms i stället till två års fängelse för misshandel. Två kvinnor som finns i lägenheten döms för olaga frihetsberövande. En av dem, en 29-åring, ska ha ingått i 60-åringens nätverk med kvinnor och tvingats till förnedrande sex med flera män.

15 augusti 2009. Mannens mobiltelefon leder polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. Flera telefonnummer hittas - bland annat ett till Göran Lindberg. Citypolisens människohandelsgrupp får upp ögonen på polischefen.

30 september 2009. Göran Lindberg lämnar in en ansökan om pensionsavgång.

2 oktober 2009. Åtal väcks i utredningen runt den 60-årige hallickens död. Utredningen som innehåller Göran Lindbergs namn och telefonnummer blir därmed offentlig.

1 december 2009. Göran Lindberg går på egen begäran i pension.

December 2009. Spaningarna mot den förre länspolismästaren som misstänkt sexbrottsling inleds. Säpo, Citypolisens människohandelsgrupp och enheten för interna utredningar är alla inblandade i utredningen. Flera husrannsakningar och beslag görs. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Januari 2010. Genom tre kontakter med en 14-årig flicka från Dalarna ska han ha gjort sig skyldig till försök, alternativt förberedelse till, grov våldtäkt mot barn. Flickan får han kontakt med via ett internetforum.

25 januari 2010. Göran Lindberg är på väg att träffa 14-åringen på ett hotell när han grips av polis på en bensinmack i Falun. Strax innan har han anhållits i sin frånvaro.

26 januari 2010. Lindberg förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

28 januari 2010. Göran Lindberg häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

23 juni 2010. När åtalet mot Lindberg är färdigt har utredningen växt. Lindberg åtalas nu misstänkt för fyra våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

28 juni 2010. Polisen visar upp innehållet i den väska som Göran Lindberg hade med sig vid sitt gripande. Den innehöll: en lackkjol, högklackade lackskor, läderband med spännen för fastbindning, halsband med koppel av läder, lackväst, grimma innehållande disciplinboll med koppel och tyglar, dildo, plastpåse och svart läderpiska, viagra, två glidmedelstuber, två stycken minivibratorer, svarta handskar, fyra stycken knappcellsbatterier, två stycken stringtrosor, armband med karbinkrokar, liten vibrator och en läderpiska.

29 juni 2010. Delar ur polisens förhör med Göran Lindberg publiceras i Aftonbladet. Om en kvinna som enligt misstankarna blev ”alldeles blå i ansiktet” av hans stryptag säger han att det skedde ”under skojiga former med skratt”.

20 juli 2010. Rättegången mot Göran Lindberg når sitt slut. Kammaråklagare Håkan Roswall kräver att Göran Lindberg ska dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv har under rättegången nekat till de grova sexbrotten och kräver att få bli släppt på fri fot direkt efter förhandlingarna, något som rätten avslår.

30 juli 2010. Göran Lindberg dömdes till sex års och sex månaders fängelse. Han fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter.

19 augusti. Göran Lindberg överklagar domen och även åklagaren överklagar. Han vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade. Åklagaren vill att straffet ska skärpas till åtta år.

21 september. Förhandlingarna i hovrätten inleds.