Sviker aldrig

Kungens innersta krets är "obrottsligt lojala"

NYHETER

De har lärt sig cykla och åka slalom tillsammans.

Nu dricker de blåbärsdrinkar och whisky på ”Noppes” en gång i veckan.

Festprissarna i ”den innersta kretsen” är kungens mest lojala vänner.

– De skulle aldrig hänga ut varandra i media, säger hovexperten Roger Lundgren.

I officiella sammanhang syns de väldigt sällan tillsammans.

Men Anders ”Aje” Philipson, Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt och Anders Lettström är kungens närmaste vänner.

Och när det väntas födelsedagsfester, jaktresor, nattklubbsbesök och privata middagar finns de vid hans sida.

– De är obrottsligt lojala mot varandra, säger hovexperten Roger Lundgren.

Har seglat tillsammans

De blivande vapendragarna träffades redan under småbarnsåren. Vänskapen är rotad långt bak i släktleden.

– I mitt fall var ju min gammelfarbror Gustaf VI Adolfs närmaste man. Vi lärde oss åka slalom tillsammans, det var så vi lärde känna varandra. Nu träffas vi i olika sociala sammanhang ungefär 10–15 gånger om året, säger Anders Lettström.

”Aje” är gammal seglarkamrat till kungen, de har seglat havskappseglingar ihop sedan tonåren. Och ”Noppes” pappa var en gång kammarherre. ”Noppe” och kungen jagade tillsammans redan i tioårsåldern och Sveriges blivande statschef lärde sig cykla på familjens fideikommiss, Geddeholm, i Västmanland.

– De här tre herrarna står kungen allra närmast och de skulle aldrig hänga ut honom på något sätt, varken i media eller i den övriga bekantskapskretsen, säger Roger Lundgren.

Gänget är välkända festprissar i Stockholms uteliv. En gång i veckan ses de tillsammans på ”Noppe” Lewenhaupts medlemskrog ”Noppes” i centrala Stockholm. Kungen är inte alltid, men ofta, med.

– Ibland äter de middag på intillliggande Teatergrillen innan, men oftast går de direkt på drinkarna. De beställer in champagne och blåbärsdrinkar. Kungen är särskit förtjust i fin whisky, säger en källa med insyn.

”Går vilt till”

Fruarna är bara med vid enstaka tillfällen, och då lämnar de ”Noppes” tidigt.

”Gubbtolvan” – som den lite vidare vänkretsen kallas, förflyttar sig ibland till en särskild avdelning, en trappa ner på ”Noppes” kontor. Men de träffas också i privata våningar eller på familjegodsen utanför Stockholm.

– En sak är säker. Det går alltid vilt till, säger källan.

I boken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” anklagas vännerna i ”den innersta kretsen” bland annat för umgänge med strippor, otrohetsaffärer och svartklubbsbesök. Uppgifterna tillbakavisas dock bestämt.

– Visst har jag varit på resor och träffat kungen i festliga sammanhang, men absolut inget olämpligt har inträffat. Det är grovt förtal, säger Anders Lettström.

”Noppe” Lewenhaupt hade på onsdagseftermiddagen ännu inte läst boken, men förnekar uppgifter som framkommit.

– Det ligger ingen som helst sanning bakom de där påståendena, säger han.

FAKTA

Anders ”Aje” Philipson, 67, har rykte om sig att vara en riktig festprisse. Han är gift med 35 år yngre Bathina Philipson, före detta väderpresentatör på TV 3. ”Aje” är mångmiljonär. Hans föräldrar var en gång i tiden Sveriges rikaste. Han har varit gift två gånger tidigare och har nio barn, den yngsta föddes förra året.

Greve Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt är 63 år och en av dem som har känt kungen längst. Han driver den exklusiva klubben ”Noppes” på Ingmar Bergmans gata i centrala Stockholm, och är gift med Lee Lewenhaupt. Paret har inga barn. ”Noppe” har varit gift tre gånger tidigare, först med Katarina Swanstein, därefter skådespelerskan Grynet Molvig och sedan med Susanne Lewenhaupt. Han har i dag uppdrag i en rad bolag, bland annat i ett organisationskonsultbolag och ett importföretag. I boken påstås han bland annat vara den som arrangerade resan till Bratislava där de gick på strippklubb, något han bestämt förnekar.

Anders Lettström, 62, lärde känna kungen i tioårsåldern då de tillsammans lärde sig att åka slalom. Han är känd för sina temafester som uppskattas mycket av kungen. Han har bland annat varit vd för bolag i fastighetsbranschen och är gift med Christina Lettström. Paret har två barn tillsammans. Han har tidigare varit gift med Eva Lettström.