Köttfärs med salmonella återkallad

Köttfärs på Coop. (Arkivbild)
Köttfärs på Coop. (Arkivbild)Foto: Scanpix
NYHETER

Köttfärs som innehöll salmonella såldes i hela landet.

Nu återkallar Coop 10 000 förpackningar.

– Sista förbrukningsdatumet var i går. Förmodligen är det mesta uppätet redan, säger Janne Pettersson, pressekreterare på Coop.

Prover har visat att det fanns salmonellabakterier i paket med ett och två kilo nötfärs som sålts i Coops butiker.

Färsen hade bäst före-datum i går och 28 oktober.

I en av fem förpackningar

– Den har distribuerats över hela vårt butiksnät i Sverige, säger Janne Pettersson.

I testerna upptäcktes salmonellabakterier i en av fem förpackningar. De hann skickas ut i handeln innan testresultatet var klart. Därför är det först nu som återkallandet sker, enligt Coop.

– Det sker tester längst hela kedjan ända ut till butiken. Vissa av testerna tar längre tid att få svar på, säger Janne Pettersson.

Inga rapporter om sjuka

Men risken att man blivit smittad av salmonella om man ätit färsen är inte särskilt stor, enligt Janne Pettersson.

– Är den tillagad ordentligt är det ingen fara. Bakterien dör vid 70 grader. Det här återkallandet är en ren säkerhetsåtgärd, säger han.

Vad gör man om man tror att man är smittad?

– Vi har inte fått rapporter om att någon har blivit sjuk. Men om man tror misstänker att man blivit smittad ska man kontakta läkare.

Har man rätt till ersättning om man blir sjuk?

– Det är möjligt. Man får ringa vår kundkontakt så reder vi ut det.

FAKTA

Detta är riskförpackningarna

"Risken berör endast ett parti nötfärs, 10 procent fetthalt, i förpackningar om 1 000 respektive 2 000 gram med ursprungsland Irland och uppdelat på sista förbrukningsdagar 2010-10-28 till och med 2010-11-03. Förpackningarna har vita etiketter med ovanstående information, samt telefonnummer till Coops kundkontakt".

Källa: Coop