Steg av plan - 60 år yngre

NYHETER

På film händer det att någon drar på sig en häftig gummimask och stjäl någons identitet.

Nu har det blivit verklighet.

Här är mannen som steg på flyget som en skrynklig, gammal gubbe – men klev av som 20-åring.

Kanadensiska myndigheter utreder för närvarande ett osedvanligt märkligt fall med en förslagen bedragare. Den 29 oktober klev passagerarna på planet från Air Canada för att flyga från Hong Kong till Vancouver. Med ombord fanns en gammal och skröplig man.

Händerna avslöjade bedragaren

Till en början var det ingen som märkte något annorlunda med mannen som hade svårt att röra sig och höll en låg profil i stolen.

Men för att vara så gammal hade mannen osedvanligt ungdomliga händer, vilket medpassagerare noterade.

Sanningen uppdagades när gamlingen gick på toaletten. Personen som kom ut var nämligen en asiatisk man i 20-årsåldern.

När planet landade fördes bedragaren bort av kanadensisk polis, samtidigt som han enligt CNN krävde att få politisk asyl i Kanada.

Omfattande bedragarkit hittades

När mannens bagage genomsöktes påträffade ett avancerat bedragarkit bestående av en ansiktsmask och hals föreställande en äldre man och tillverkade i silikon. I väskan låg även en keps, glasögon och en cardigan.

När polisen bad honom att ta på sig kitet slogs de inte bara av hur lik han var en äldre man, utan också av att bedragaren rörde sig precis som en gamling.

Myndigheterna utreder nu vad man kallar ett "otroligt fall av lurendrejeri". Man har ännu inte kunnat reda ut hur det kunde hända. Men myndigheterna misstänker att mannen kunde passera genom kontrollerna via ett boardingkort som han fått från en annan man samt ett särskilt flygkort på vilket ingen ålder anges att identifiera sig med.

– Ärendet är under utredning, säger Peter Fitzpatrick, talesman vid Air Canada till CNN.

FAKTA

Masker vi minns:

Iskallt gick de två välklädda männen in på Graff Diamonds butik på New Bond Street i London i augusti förra året. De kom ut med smycken för ett värde av 40 miljoner pund och lyckades genomföra den största juvelkuppen i Storbritanniens historia. Innan kuppen hade rånarna fått nya ansiktsmasker av latex, som i Mission Impossible-filmerna.

1960 tros tre fångar ha lyckats fly från det "ogenomträngliga" Alcatraz-fängelset i San Franciscobukten. Frank Morris och bröderna Anglin iscensatte ett flyktförsök genom att tillverka låtsashuvuden med riktigt hår varpå de stack genom grävda hål i cellen. Ingen vet dock om de överlevde eftersom inga kroppar någonsin hittades.

I april i år slog serierånaren Conrad Zdzierak, 30, till mot flera banker i Ohio. Mannen trodde att han hittat den perfekta förklädnaden – i form av en mask på en mörkhyad man. Men trots detta nådde lagens långa arm honom. Masken, The Player var mycket avancerad och kostar ca 4 500 kronor i affären.

Michael Jacksons barns ansikten var länge en välbevarad hemlighet eftersom popstjärnan ville dölja dem för omvärlden med hjälp av sjalar och tygstycken. Även Michael Jackson själv bar från och till ansiktsmask.

Den mest kända filmmasken kan ha suttit på psykopaten Hannibal Lecter i När lammen tystnar-filmerna.