Aftonbladets läsare tar strid för sin kung

Kungen lämnar fredagens pressträff i Hunneberg.
Kungen lämnar fredagens pressträff i Hunneberg.Foto: Scanpix
NYHETER

Aftonbladets läsare tar strid för sin kung.

"Det är en häxjakt utan måtta", skriver signaturen Anna.

– Jag tror att man stödjer kungen efter att ha sett hur pressad han var på presskonferensen, säger pr-konsulten Niklas Lövkvist.

Svenska folket tar sin kung Carl Gustaf i försvar. När Aftonbladet arrangerade en chatt med kungaexperten Roger Lundgren på fredagen haglade stödorden in till redaktionen.

"Låt kungen vara ifred!", skrev en läsare , "Låt för gösse namn kungen vara", skrev en annan.

Läsarna är upprörda över att bokens författare rotar i kungens privatliv. Vissa går så långt att de försvarar kungens påstådda handlingar. Även en kung måste få göra snedsteg, skriver de.

"Han var väldigt utsatt"

Pr-konsulten Niklas Lövkvist tror att kungen vann över folkets medkänsla under torsdagens presskonferens.

– Kungen var väldigt utsatt i situationen, han såg ut som ett villebråd själv och folk såg hur obekväm och pressad han var. Jag tror att många människor kan sätta sig in i den situationen.

På fredagens läsarfråga svarade nästan 50 procent att kungen har agerat rätt och att han har sagt allt han behöver säga i frågan. En ynka sjundedel tyckte att kungen borde ha svarat på frågor om bokens innehåll.

– Jag är inte alls förvånad. Kungen är väldigt populär och ingen vill utsätta någon de tycker om för detta. Det kan uppfattas som mobbing från mediernas sida, säger Niklas Lövkvist.

Kan bli mer försiktig

Han tror att kungen fortsättningsvis kommer att uppträda mer försiktigt. Och att kungens killgäng – Gubbtolvan – i synnerhet kommer att lägga locket på.

– Det är möjligt att han fått sig en näsbränna och att han kommer träda tillbaka lite mer vilket kan resultera i en mer framträdande roll för Victoria och prins Daniel, säger Lövkvist.

Blir boken en succé kan vi räkna med fler avslöjande böcker om offentliga personer, tror Niklas Lövkvist.

– Men jag tror inte att vi kommer gå så långt som i England. Vi har en annan syn på saker och ting i Sverige just när det gäller privatlivet. Vi har inte samma moralpanik kring den typen av frågor som USA och England.

FAKTA

Läsarnas kommentarer:

Låt Kungen vara ifred - vill ha han ta ett nummer så är det upp till honom/Olaus

Att man inte kan låta vårt kungahus vara ifred, vi skall vara glada att vi har vår monarki kvar istället för att gång på gång försöka komma med smutskastning /Ovencia

Kungens framträdande inför drevkarlarna var smartare än vad någon ledarskribent, PR-konsult eller nyhetsjournalist verkar kunnat tänka sig. Han fick ett gratistillfälle och tog chansen att säga sitt /Evald

Jag tycker man ska lämna denna trevliga man ifred. Han har alltid så många ögon på sig och får inte ens uttala sig fritt. Låt honom ha lite roligt också. Go, kungen go!! /UH

Jag håller benhårt på kungen/Erik

Vill bara säga att jag älskar vår Kung. Han är bara en människa likt oss andra/Alexandra