Rättsvetare: Det kan gränsa till statskupp

”Säpo kan kan ha känt till det – och mörkat för regeringen”

NYHETER

Flera experter tror att Säpo känt till USA:s spioner i Sverige.

Samma Säpo som ska ta reda på vad som faktiskt har hänt.

– Det är ett jäkla problem, polisen ska inte utreda sig själv, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.

USA:s ambassad.
USA:s ambassad.

USA:s spionverksamhet i Sverige ska ha pågått i elva år.

Enligt justitieministern Beatrice Ask var övervakningen okänd för både henne och Säpo ända fram till i förrgår.

Men enligt flera experter som Aftonbladet har pratat med kan Säpo ha känt till USA:s verksamhet – och mörkat för regeringen.

En av dem är Magnus Ranstorp, forskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan:

– Om USA har kartlagt individer utanför den amerikanska ambassaden så har jag svårt att tro att inte Säpo har fått indikationer på det.

”Förräderi”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser mycket allvarligt på det som skett:

– Om det är så att den svenska underrättelsetjänsten har en överenskommelse med den amerikanska underrättelsetjänsten så är det förräderi. Det gränsar i sådana fall till statskupp.

Samlar uppgifter

Trots att Säpo kan ha haft kännedom om spionverksamheten så är det nu de själva som ska utreda vilken typ av verksamhet som USA har ägnat sig åt. Det är än så länge oklart om det handlar om olovlig underrättelseverksamhet.

– Det pågår inte någon förundersökning för närvarande utan vi samlar information om händelseförloppet och håller löpande kontakt med chefsåklagaren Tomas Lindstrand, säger Åsa Hedin, Säpos informationschef.

Är det ni själva som kommer att utreda?

– Det är så gången ser ut. Vi är en polisiär myndighet.

”Dåligt för polisen”

Dennis Töllborg är skeptisk till att Säpo leder utredningen:

– Det är dåligt för polisen, i det här fallet Säkerhetspolisen, att utreda sig själv. Det borde ett utomstående organ göra.

FAKTA

Så säger fyra experter om spionaffären

Tror du att svenska regeringen har känt till att USA har spionerat i Sverige i elva år?

– Det kan vara så att regeringarna har sett till att de inte varit tillräckligt informerade. Det finns saker och ting man inte vill veta.

Kan Säpo ha känt till det?

– De kan ha känt till det, eller också inte. I båda fallen är det en katastrof. Men riktigt så inkompetenta är varken svenska politiker eller den svenska underrättelsetjänsten att de inte har känt till det.

Varför får vi reda på detta först nu – efter elva år?

– Klassisk skadekontroll. Regeringen har velat förekomma medierna eftersom de nog vetat att frågan skulle ställas om USA även har spionerat i Sverige.

Vad händer nu?

– Nu utreder man vad det är som har skett. Det är viktigt att vara väldigt noga med att kartlägga och ta reda på vad det är som har förekommit. Efter det kan man agera utifrån det underlag man får fram. Det kan komma att innebära någon form av rättsligt ansvar.

Dennis Töllborg

Professor i rättsvetenskap, Göteborgs universitet

Tror du att svenska regeringen har känt till att USA har spionerat i Sverige i elva år?

– Det är möjligt att de inte har känt till det. Spiongage bygger ju på att det sker i hemlighet.

Kan Säpo ha varit ovetande om detta?

– Ja, det är mycket som Säpo inte vet.Om inte så får nog den svenska underrättelsetjänsten ta åt sig av att de inte har tillfredsställt sin uppgift på den här punkten.

Varför ägnar sig USA åt den här typen av spionage i Sverige?

– Det får man väl ta för givet att det här har med USA:s jakt på terrorister att göra. De vill ligga före terroristerna och då måste man övervaka för att hitta dem. De finns ju i Sverige och i andra länder.

Vad händer nu?

– Det blir först en utredning och då ligger det ju nära till hands att Säpo gör den. Då kommer de bekräfta att det har skett eller inte skett. Sedan kommer väl alla inblandade försöka slinka undan detta med äran i behåll.

Gunnar Jervas

Tidigare säkerhetspolitisk expert på FOI

Kan Säpo ha känt till att USA har spionerat i Sverige i elva år?

– Det är omöjligt att Säpo inte har känt till det här. Det går inte att bedriva spionverksamhet på svenskt territorium utan att springa på säkerhetspolisen.

Tror du att svenska regeringen har känt till det?

– Jag har svårt att tro att Beatrice Ask ljuger, Säpo har väl helt enkelt inte informerat tillräckligt mycket.

Vad kan detta innebära för svenska medborgare?

– Det innebär att svenskar kommer att hanteras som misstänka terrorister utan att veta det själva. Och om de reser in i USA så kan de gripas på grunder som de själva inte har någon aning om.

Vad händer nu?

– Ingenting, för att västvärlden är galen sedan den 11 september. De kanske plockar in de personer som sysslar med detta och dömer dem för spioneri. Men lagen är ej höjd över politiken, tyvärr. Jag har svårt att tro att någon åklagare vågar följa svensk lagstiftning och ta tag i detta.

Jan Guillou

Journalist och författare

Tror du att svenska regeringen har känt till att USA har spionerat i Sverige i elva år?

– Det är möjligt att de svenska politikerna inte har varit medvetna om detta. Det är helt enkelt Säpo som sitter på de här svaren.

Kan Säpo ha känt till det?

– Det är osannolikt att det inte har dykt upp på Säpos radarskärmar, men det beror ju helt på omfattningen – vad de har gjort, om det har varit lika omfattande som i Norge. Om USA har kartlagt

individer utanför den amerikanska ambassaden inne i Sverige så har jag svårt att tro att inte Säpo har fått indikationer på det.

Hur pass allvarligt är detta?

– Om man har bedrivit utåtriktad underrättelseverksamhet och kartläggning av individer i Sverige utan att ha informerat Säpo så är det ju spionage.

Det är väldigt allvarligt. Det finns oskrivna regler mellan allierade länder om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet, men det här är ett minfält.

Varför får vi reda på detta först nu – efter elva år?

– Det har med Norge att göra. Annars hade regeringen inte tittat på de här dimensionerna.

Magnus Ranstorp

Forskare och terrorexpert vid Försvarshögskolan