”Fynd stärker misstankarna”

38-åring gripen för Malmöskotten

1/7
NYHETER

I lördags greps en 38-årig man som misstänks vara serieskytten som hållit Malmö i skräck det senaste året.

Två vapen beslagtogs i husrannsakan.

– Han förnekar brott, säger chefsåklagaren Solveig Wollstad.

De oförklarliga beskjutningarna av invandrare i Malmö kan vara över. Vid en presskonferens på söndagen berättade polisen i staden att en 38-årig man gripits, misstänkt för sju mordförsök och ett mord.

Ett konkret tips från allmänheten ledde polisen på spåren.

– Mannen har varit intressant en tid, säger Börje Sjöholm vid länskriminalen i Skåne.

Polisen gjorde tillslag i mannens bostad i centrala Malmö vid halvsjutiden på lördagskvällen. Vittnen berättar att gripandet skedde odramatiskt.

Efter ett inledande förhör beslutade chefsåklagare Solveig Wollstad att anhålla mannen – på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök och ett mord.

Sju mordförsök

38-åringen har svensk bakgrund, är ostraffad och har licens för två skjutvapen. Båda vapnen har beslagtagits.

Polisen vill i nuläget inte avslöja om det finns någon teknisk bevisning. Men fynd har gjorts i mannens lägenhet vilka stärker misstanken.

Åklagaren vill inte heller berätta vilka specifika skjutningar som 38-åringen är misstänkt för utan nöjer sig med att säga att brottsperioden sträcker sig från oktober förra året till oktober i år.

Misstankar stärkta

Jakten på mannen har pågått i nära ett år. Senast förra fredagen anmälde tre tonårsflickor i femtonårsåldern att de hörde skottlossning i stadsdelen Rosengård och observerade en man med ett vapen.

Ulf Sempert, polismästare i Malmö, säger dock att arbetet med att säkra tryggheten för medborgarna kommer att fortsätta.

– Detta är en framgång, om detta är den totala framgången återstår att se, säger han.

Arbetet fortsätter

Polisen säger också att de inte kan utesluta fler gärningsmän. Utredningen fortsätter som innan och riksmordkommissionen kommer fortsätta att samarbete med Skånepolisen.

Den misstänkte 38-åringen har tilldelats en jourförsvarare. Beslut om häktningsbegäran ska vara väckt senast på tisdag klockan tolv.

FAKTA

Aftonbladet listar de 8 viktigaste fallen

Lördag 10 oktober 2009

1 Trez West Persson, 20, fick ett samtal från en killkompis. Han ville träffa henne och de bestämmer sig för att ses. 22-åringen hade precis gått på permission och enligt familjen tyckte Trez synd om honom.

Vid attentatstillfället satt hon i bilen med den 22-årige mannen på Västra Skrävlinge kyrkoväg, inte långt från moskén.

Trez skjuts ihjäl med en kula i huvudet. Kompisen överlever men skadas allvarligt, också skjuten i huvudet. Kulrester och tomhylsor är en del av fynden, som enligt polisen kopplas ihop med andra fall.

Torsdag 31 december 2009

2 Skarpa skott avlossas på nyårsafton mot ett fönster på moskén vid Islamic Center i Malmö.

En imam som sitter framför datorn precis innanför fönstret klarar sig med en hårsmån från att träffas, men får glassplittersår i nacken.

Fem, sex personer var inne på kontoret efter kvällsbönen.

Skytten ska ha stått på Västra Skrävlingevägen i Malmö. Skotthålet i fönstret påminner enligt polisen om ett hål orsakat av ett 9-millimeters vapen.

Spår i form av tomhylsor har hittats. Och tomhylsor som passar både med skotten mot Trez West Persson och moskéskotten har hittats i andra sammanhang, uppger polisen.

Lördag 19 juni 2010

3 Lang och hans två kompisar är på väg mot en efterfest vid Aq-va-kul och kliver ur en taxi. Chauffören kör i väg. Då börjar någon skjuta mot dem. De slänger sig mot marken och ser aldrig skytten.

En av kulorna är nära att träffa en av männen i benet men han klarar sig undan med brännskador från kulan.

Inne bland träden i parken på andra sidan Regementsgatan hittas flera tomhylsor, enligt analys kommer de från olika vapen.

Lördag 26 juni 2010

4 Ali, 30, skjuts i ryggen, mellan skulderbladen. Han är inne i ett nattöppet gym på Vendelsfridsgatan i Malmö och står med ryggen mot fönstret och lyfter hantlar.

Gärningsmannen har stått utanför och skjutit in genom ett fönster, minst två skott. Polisen har säkrat spår. Och säger att dessa tyder på ett kraftigare vapen.

Vittnen ser gärningsmannen springa från platsen. På gymmets innergård får polisens hundar upp spår, men efter tre kvarter upphör spåren.

Tisdag 24 augusti 2010

5 Någon skjuter skarpt mot ett gatukök längs Köpenhamnsvägen i Malmö. Mannen som jobbar i gatuköket har i vittnesförhör sagt att innan skottlossningen syntes en röd laserprick.

Skottet går först genom en öppen bakdörr, därefter rakt genom lokalen och träffar en glasflaska, några decimeter från ägaren.

Kulan går ut genom fönstret och fortsätter mot en parkerad bil. Polisen har hittat fragment av en kula, grov kaliber. Ingen hylsa.

Söndag 10 oktober 2010

6 En 47-årig man skjuts när han står ensam vid busshållplatsen i korsningen Lönngatan och Norra Grängesbergsgatan.

Mannen blir skjuten med ett skott i bålen men lyckas fly cirka 500 meter och polisen hittar honom. Flera boende i området har hört skottlossningen men ingen har sett något.

Inga tomhylsor har hittats, men andra tekniska spår har säkrats.

Tisdag 19 oktober 2010

7 En 28-årig man står ensam och väntar på en buss vid Eriksfältsgatan när han blir skjuten. Han träffas i ena lungan, fem centimeter från ryggraden.

Polisen tror att skytten gömde sig bland träden och från ett fåtal meter sköt 28-åringen i ryggen.

Inga direkta vittnen, men flera har hört skott.

Inget vapen eller hylsor har hittats. Däremot har det säkrats andra spår på platsen. Kulan som opererats ut analyseras av SKL.

Lördag 23 oktober

8 Naser står i det bakre rummet i sitt skrädderi, på Lönngatan, och stryker. Plötsligt hör han en smäll och rusar ut ur butiken på framsidan – han tror först att det är ett busstreck. Utanför stöter han in i en man som kommer från bakgården. Naser tar tag i honom och frågar varför mannen gör så mot hans butik. Tumult uppstår och Naser blir skallad. Skytten lyckas fly.

Polisen har säkrat spår på platsen i form av kulrester och kulhål. Man har även topsat Naser i hopp om att få fram en dna-profil på gärningsmannen.