Nya fel på jättejumbon

Flygbolaget tvingas stoppa flygningar med Airbus A380

1 av 2 | Foto: afp
Världens största passagerarplan fick nödlanda på Singapores internationella flygplats efter att en av motorerna havererat.
NYHETER

Flybolaget Qantas har hittat nya fel på sina jättejumboplan A380.

Efer olyckan i Singapore i torsdags har oljeläckage upptäckts i tre motorer.

Nu håller flygbolaget alla sina Airbus A380-plan kvar på marken.

Det var tidigt i torsdags morse som en motor på världens största passagerarplan Airbus A380 exploderade strax efter start. Planet tvingades vända om och nödlanda i Singapore.

Svenske Stefan ombord

En av de drygt 440 passagerarna ombord var svenske Stefan Fiedler. Han satt precis vid vingen och filmade den exploderande motorn.

– Det smällde till, en riktigt jättesmäll! Ljuset och tv-apparaterna slocknade på vänster sida i kabinen. På vänster vinge, cirka tre meter ut, såg jag ett hål som gick rakt igenom. Kanske 30 gånger 5 centimeter stort, som om en bred kniv hade gått rätt igenom vingen. En stor plåtbit var uppfläkt, berättade han för Aftonbladet strax efter incidenten.

På marken i tre dygn

Sedan dess har Qantas genomfört tekniska kontroller av alla sina sex plan av samma typ. Kontrollerna har enligt Sky News avslöjat oljeläckage på tre motorer och därför håller nu flygbolaget alla sina A380-plan på marken i minst 72 timmar.

– Det ska inte inträffa, säger Qantas VD Alan Joyce till AP.

Stefans Fiedlers film på den havererade motorn kan nu hjälpa australiensiska haverikommissionen att lösa mysteriet med vad som orsakade incidenten.

FAKTA

Världens största passagerarplan:

Airbus A380 är med sina 73 meter världens största passagerarplan. Planet väger 650 ton kan ta 550 passagerare.

I september premiärlandade en Airbus A380 tillhörande Lufthansa på Arlanda.

Ett plan kostar 2,5 miljarder.

Fem flygbolag världen över flyger med sammanlagt 37 A380-plan.