Snön orsakar kaos i flygtrafiken

16 inställda avgångar från Umeå under dagen

NYHETER

Snöovädret som orsakade stora trafikproblem i södra Sverige under tisdagen rör sig sakta upp över Norrland.

16 flighter är inställda i Umeå och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Trafikverket varnar för snöhalka i södra och mellersta Norrland uppemot Västerbottenskusten under onsdagen. På sina håll väntas närmare två decimeter snö och i samband med friska vindar kan det bli drivbildning. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Gävleborgs läns kustland och Västernorrlands län.

Utan el

Tusentals abonnenter på olika håll var på onsdagsmorgonen utan ström.

2 700 av Vattenfalls kunder stod utan el, de flesta i Östhammar, men också några hundra i Västmanlands och Södermanlands län.

Närmare 1 000 av Eons kunder, framför allt i Östergötland, var också utan ström, liksom närmare 500 av Fortums abonnenter i Göteborg.

Inställda flygningar

Snövädret orsakar även på onsdagen problem i trafiken. SAS har ställt in flera flygningar till Umeå och Holmöfärjan, mellan Norrfjärden utanför Umeå och Holmön, går inte under morgonen. Totalt ställer SAS in 16 flyg under onsdagen, bland annat på grund av snöproblem på flygplatsen i Umeå.

Polisen i Västerbotten rapporterar att en trafikolycka relaterad till snövädret inträffat. I Bjurholm krockade en personbil med en lastbil på grund av snörök. Ingen ska ha fått några allvarliga skador.

I Västernorrlands län har lastbilar fastnat i uppförsbackar och personbilar åkt av vägen. Dock har inga större olyckor inträffat, enligt polisen.

Fast på tåg i tre timmar

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Göteborg avbröts på onsdagen sedan ett träd fallit över spåret och dragit ner en kontaktledning.

De 55 passagerarna fick sitta kvar i tåget i åtminstone tre timmar, skriver Bohusläningen på nätet, varefter de skulle få transport därifrån med bussar.

Det är oklart när tågen på sträckan kan börja gå igen.

Krisövning i tågtrafiken

I morgon ska de stora aktörerna inom tågtrafiken tillsammans genomföra krisövningen Spårsnö. Syftet är att stämma av statusen i järnvägssystemen och försöka motverka ett tågkaos liknande det som inträffade förra vintern.

Övningen blir den första i sitt slag, järnvägssystemets aktörer har aldrig tidigare samövat kring störningar.

"Det borde ha gjorts för länge sedan", kommenterar landshövding Per Unckel.

Deltagarna kommer under övningen att ställas inför ett uppdiktat scenario byggt på tänkbara störningar i tågtrafiken.

TT