För offrens skull - hoppas att han låter fasaden falla

NYHETER
Aftonbladets Linda Hjertén bevakar häktningen av den misstänkte våldtäktsmannen i Örebro.
Aftonbladets Linda Hjertén bevakar häktningen av den misstänkte våldtäktsmannen i Örebro.

Nu rämnar det för 23-åringen.

Från att först konsekvent ha nekat till att ha våldfört sig på någon kvinna alls har han inte bara börjat erkänna brott på brott. Han har till och med tagit initiativet till att själv berätta.

När polisen förra veckan frågade om det fanns något mer han ville säga så sa han – ja. Och så plöstligt berättade den misstänkte serievåldtäktsmannen om två nya brott. En grov våldtäkt under allahelgonhelgen i fjol och ett våldtäktsförsök under påskhelgen samma år.

Det är inte så konstigt att hans erkännanden till en början satt långt inne. När det gäller sexbrott brukar det ta tid. Den typen av brott brukar vara belagda med mycket skam och stigma.

Det finns inga kriminella poäng att plocka med att vara en våldtäktsman, ingen förmildrande omständighet när man fegt kastat sig över en kvinna i mörkret och tystat hennes skrik och gråt med slag och hot.

23-åringens advokat säger att han känner lättnad över att ha berättat och ånger för vad han gjort. Kanske är det sant. Eller så är bevisen så pass bindande att han inte ser någon annan utväg än att erkänna.

Förenklat brukar man säga att våldtäktsmän enbart drivs av maktbegär och hat mot kvinnor. Men det är bara sant till en viss del. Våldtäkt handlar också om sex enligt forskarna. Visserligen en förvriden syn på sex men ändå sex.

Om en märklig känsla av "min kåthet ska bli tillfredsställd nu!" "Jag har rätt att ta vad jag vill ha!"

Våldtäkt kan användas som vapen i krig, för att skrämmas, för att ge utlopp för ilska och hat och för att slita sönder – skälen är många. Det enda som brukar vara detsamma är skadan övergreppet orsakar offren.

23-åringen själv säger att han styrs av tvångstankar, en inre röst som säger åt honom att attackera kvinnorna i skydd av mörkret. Det stämmer väl med det som brukar driva just seriemördare och serievåldtäktsmän. Tvånget.

23-åringen har även talat om fantasierna som tog över och blev verklighet. För många serievåldtäksmän blir fantastierna viktigare än den verkliga världen där de känner att de bara möter frustration.

Det låter så sorgligt när man hör det så.

Att någons tvångstanke skadat så många kvinnor och satt en stad i skräck under så lång tid. Att 23-åringens i nuläget 13 misstänkta offer fått lida för någons missuppfattning om vad den har rätt till, om på vilket sätt han ska få utlopp för sina fantasier.

Nu rämnar det för 23-åringen. För sin egen skull och alla de möjliga offer där ute kan man hoppas att han låter fasaden falla helt och att hela sanningen kommer fram.

FAKTA

De här brotten misstänks 23-åringen för:

• Våldtäktsförsök på Trängkårsvägen i Örebro 2005. Erkänner våldtäktsförsök.

• Grov våldtäkt på en kvinna i 20-årsåldern nära Eurostop i mars i år. Har erkänt.

• Våldtäkt, Egnahemsgatan, på en 64-årig kvinna den 10 oktober i år. 23-åringen medger försök till våldtäkt.

• Misshandel av en ung kvinna på Tunnelgatan den 10 oktober i år. Mannen har tidigare gjort vissa medgivanden. Nu erkänner han misshandel.

• Våldtäktsförsök mot en ung kvinna, på Karlslundsgatan i Örebro tidigt på morgonen den 10 oktober i år. Har erkänt.

• En grov våldtäkt på Ullavigatan i Örebro den 1 november 2009. Erkänner våldtäkt.

• Våldtäktsförsök på Ekersgatan den 9 april 2009. Erkänner misshandel.

• Är även skäligen misstänkt för ytterligare sex överfall men har ännu inte delgivits misstanke om dem.