Polisen kunde ha stoppat helikopterrånet

När första piketgruppen gick in på värdedepån slappnade rånarna av med en kaffe

1 av 4
Värdedepån i Västberga rånades 23 september förra året.
NYHETER

När den första piketgruppen tog sig in i G 4 S värdedepå i Västberga stod helikopterpiloten redan på McDonalds i Hägernäs och drack kaffe.

Nu riktas kritik mot att det tog en dryg timme innan polisen ingrep för att stoppa rånarna.

I dag skulle det inte gå att landa en helikopter på värdedepåns tak. En meterhög rulle med concertina, en rakbladsvass taggtråd från helvetet, omger den världsberömda glaskupolen. Stålvajrar löper kors och tvärs över taket som numer också omgärdas av ett staket. Under kupolen inne i byggnaden sitter ett nät som varken bär eller brister.

G 4 S säkerhetschef Johan Petersson anar ett större polisiärt problem bakom att det tog en timme och 16 minuter för piketen att gå in efter det att all personal evakuerats från den så kallade uppräkningscentralen.

Han satt själv i polisens ledningsbuss utanför depån och följde evakueringen med hjälp av de 80 kamerorna därinne. En halv minut efter att den sista personen skyndat ut kom en rånare in i lokalen beväpnad med automatvapen. Men polisen valde att stanna kvar utanför.

– Jag tycker att det är polisens uppgift att ingripa för att skydda personal och rädda våra pengar. Insatstiden var alldeles för lång, säger Petersson till TT.

Miljoner på drift

Han får medhåll av kammaråklagare Leif Görts, som nyligen fick sju av rånarna och deras medhjälpare dömda till fängelse.

– Jag har frågat mig varför polisen inte gick in tidigare. Rånarna kunde ha gripits på plats och pengarna tagits i beslag. Nu måste polisen utvärdera sin insats på ett professionellt sätt, säger Görts till TT.

De 39 miljoner som blev rånarnas byte är fortfarande på drift, liksom två av de gärningsmän som var inne i depån och flera andra som deltagit i förberedelserna.

Någon risk för gisslantagning, som var polisens första förklaring, förelåg alltså objektivt sett inte eftersom all personal var i säkerhet.

Stor förslagenhet

Polismästare Christian Agdur, ytterst ansvarig för insatsen, förklarar att polisen avvaktade av taktiska skäl. Byggnaden kunde ha varit försåtsminerad menar han.

– Med tanke på rånarnas höga grad av planering och förslagenhet var det en naturlig farhåga. Vi ville vänta på bombteknikerna, säger Agdur till TT.

Men då rånarna jobbade under stark tidspress är det svårt att tänka sig att de hann med det, menar man från säkerhetsföretagets sida. Dessutom hade man sett i sina kameror om de minerat en dörr enligt säkerhetschefen, som själv är gammal sprängexpert.

Betingad polisreflex

Agdur och hans mannar är mycket nöjda med sin egen insats vid helikopterrånet.

– Det gick fantastiskt bra. Vi var sällsynt fort på plats och gick i stab redan tio minuter efter att helikoptern landat, säger Agdur.

Någon utvärdering av insatsen har inte gjorts och det enda Agdur ångrar är att man tillät skiftbyte på vakthavandeplatsen under pågående händelse.

Den andra piketgruppen som gick in i depån slog sönder entrédörren trots att den var upplåst och att de dessutom hade fått en nyckel av personalen.

– Det var nog en betingad polisreflex av samma typ som att man tänder sin ficklampa i stället för att trycka på ljusknappen när man går in i ett mörkt rum, säger Agdur.

FAKTA

Spektakulär helikopterkupp

• Helikopterrånet iscensattes på morgonen den 23 september 2009 och blev snabbt en världsnyhet.

• En helikopter som stulits från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje landade på taket till säkerhetsföretaget G 4 S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

• Tre beväpnade män tog sig in genom att krossa en glaskupol på taket. De sprängde sedan sönder flera dörrar och trängde in i utrymmen där stora värden förvarades.

• Efter 32 minuter tog sig männen tillbaka till helikoptern som lyfte och försvann. Rånare och rånbyte dumpades först i Draget i Norsborg och sedan vid Kaananbadet i Bromma. Helikoptern återfanns i Skavlöten norr om Stockholm.

• Rånarna kom över 39 miljoner kronor av vilka bara en bråkdel återfunnits.

• Sju män dömdes i oktober till fängelse för rånet och tre friades. Målet är överklagat till Svea hovrätt. (TT)

Fakta: Hålltider för rånet

Några hålltider för rånet:

05:18 - Helikoptern landar på värdedepåns tak.

05:21 - Personalen börjar tömma uppräkningscentralen och föra pengarna i säkerhet i ett valv under jord. Bara 50–60 miljoner återstod där när rånarna gjorde entré. Totalt fanns cirka en miljard kronor i depån.

05:20 - Rånarna är inne i byggnaden.

05:38 - Rånarna spränger sig in i uppräkningscentralen, 30 sekunder efter att all personal evakuerats.

05:39 - Rånarna har fått upp penningburarna och lastar ostörda pengar i postsäckar.

05:50 - Helikoptern lyfter med rånare och pengar.

06:54 - Den första piketgruppen går in i depån.

06:56 - Helikopterpiloten beställer kaffe på McDonalds i Hägernäs efter avslutat värv. (TT)

Ewa Tures/TT