Flyttar till pappas barndomshem

1944 Hagasessorna utanför Haga slott i Hagaparken i Solna. Från vänster: Birgitta, Margaretha, Désirée och i barnvagnen Christina.
1944 Hagasessorna utanför Haga slott i Hagaparken i Solna. Från vänster: Birgitta, Margaretha, Désirée och i barnvagnen Christina.Foto: Green / Bonnierarkivet / Scanpix
NYHETER

De blåblodiga är tillbaka på Haga.

På måndagen flyttade Victoria och hennes prins Daniel in i pappa kungens barndomshem.

– Cirkeln är sluten, säger kungaexperten Roger Lundgren.

1952 Kronprins Carl Gustaf spelar kula i Hagaparken.
1952 Kronprins Carl Gustaf spelar kula i Hagaparken.Foto: SCANPIX

I 44 år har Haga slott i Solna gapat tomt på kungligheter. Men nu är de tillbaka. Förra året lämnade Fredrik Reinfeldt ifrån sig slottet till kungamakten. Och i dag meddelade hovet att Victoria och prins Daniel precis har flyttat in.

Då har det nästan gått ett halvt sekel sedan Victorias farmor prinsessan Sibylla tog med sig kungen och Hagasessorna och rasande övergav slottet. Anledningen till hennes vredesutbrott var att svärfar Gustaf den VI Adolf hade låtit låna ut slottet till Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov.

Lämnade slottet

– Hon tog det som en skymf och satte aldrig sin fot i Haga slott igen. Sibylla förlorade flera släktingar under ryska revolutionen och tyckte inte om kommunister, berättar kungaexperten Roger Lundgren.

Gustaf den VI Adolf överlämnade så småningom det övergivna slottet till den svenska regeringen, som använde huset som konferenslokal och som residens för gästande stats- och regeringschefer.

Tills förra året då Fredrik Reinfeldt lämnade tillbaka slottet till det svenska kungahuset.

– Cirkeln är sluten nu när det har kommit tillbaka i kungafamiljens ägo, säger Roger Lundgren.

Miljonrenovering

För att få tillbaka den kungliga glansen har slottet renoverats för miljoner.

– Man har förvandlat det från en konferenslokal till ett riktigt hem, säger Roger Lundgren.

Victoria och Daniel ska inte bara bo i huset utan de ska också använda lokalen för audienser och representation.

FAKTA

Haga slott:

Det var från början Gustav III:s idé att bygga ett palats i Hagaparken i Solna. Han ville göra det stordådigt och låta Sveavägen utgöra en förbindande aveny mellan Haga slott och det kungliga slottet i Gamla stan. Men Gustav III mördades innan han hann förverkliga sin dröm.

Gustav III:s son Gustav IV byggde i stället ett litet slott i Hagaparken.

Vår nuvarande kung och hans systrar, "Hagasessorna", är alla födda på Haga slott och deras lekstuga finns fortfarande kvar intill slottet.

Källa: Roger Lundgren