Putäll på er, grefvar å baroner!

Aftonbladet testar oslagbar lyxskumpa – från havets botten

NYHETER

MARIEHAMN. Smakar det så kostar det.

Just nu ungefär en kvarts miljon kronor flaskan. Eller om det är en halv.

Putäll på er, grefvar å baroner!

Att påstå att det känns andäktigt vore en grov underdrift.

Champagnen i glaset framför mig fylldes på flaskan ungefär samtidigt som den unge Abraham Lincoln yxade till sina grova stockar hemma på pörtet i Kentucky.

Det var en tid då snabba ryck stavades häst och vagn.

Då det kunde ta ett par veckor för posten att komma från Stockholm till Göteborg.

Inte ens Aftonbladet fanns.

En tid då de inte särskilt gamla fortfarande kunde komma ihåg när deras kära halshöggs av revolutionärerna i Paris.

Och en tid då den gula änkan Clicquot redan hade utvecklat champagnekonsten till något himmelskt.

Äldst i världen

Nån gång under en hemsk höststorm på 1820-talet sjönk en skuta lastad med champagne och annat gott ute på Mäster Grundsfjärden i den åländska skärgården.

I somras hittades vraket på cirka 50 meters djup. Men framförallt hittades lasten – skumpa.

Drickbar skumpa.

168 pavor med Gula Änkan och Juglar/Jacquesson.

Världens äldsta champagne och egentligen fullständigt ovärderlig.

– 250 000 till en halv miljon per flaska på en auktion, säger champagnegurun Richard Juhlin, som provat över 7 000 sorter och verkar veta vad han talar om.

De åländska myndigheterna funderar på att sälja ett par flaskor på auktion och sätta Åland på Champagnevärldskartan. Något som skapat en del rabalder på Åland. Vem äger egentligen dyrgriparna?

– Klassas de som fornminnen får de inte säljas, säger Christian Ekström, en av dykarna som plockade upp flaskorna.

– Skulle de inte klassas som fornminnen, då tillhör de ju oss, säger han.

Och antyder att diskussionen inte är helt avgjord än.

Så: dags för provsmakning. Världspressen är på plats. En finsk tv-kanal direktsänder.

Det är inte så mycket bubbel, men desto mera smak. Håren på armarna reser sig och hela smaksinnet manglas av Historia.

– Våraktig friskhet, säger Juhlin efter första slurken.

Det är bara att hålla med.

– Rustig, svampig, ostig, lite karamell och crème brûlée, sa han om Juglaren.

Japp.

Om Clicquoten:

– Julblomster, Chardonnay, limeskal, persika och honung...

Kunde inte ha sagt det bättre själv. Man såg ju till att få prova båda.

Blir tårögd

Vinexperten Bengt Frithiofsson suger länge på sin Juglar. Svårt att säga om han bara tindrar med ögonen eller om han är tårögd. Jag är det i alla fall vid det här laget.

– Det här är en vacker flicka med högklackade skor, slår han fast.

– Vilka skor! Vilka vader! Vilken utsökt spänst, förtydligar han.

Bara att vaska

Ni kanske inte fattar

vad han menar. Men det gör jag. Och de 39 andra som jag delar denna otroliga smakupplevelse med.

En hel del annat har förvisso slunkit ner genom åren. Bland annat en riktigt hyfsad Ardbeg (whisky) från 1899 och en Glenfiddich som lagrats i 64 år – den kostade 148 900 spänn på bolaget.

Men det är bara att vaska.

För det här. Kan. Inte. Överträffas.