Så ska julbocken överleva julen

Gävles världskändis får egna livvakter

NYHETER

Bockkommittén i Gävle har tröttnat på att julbocken brinner.

Nu får bocken livvakter som ska skydda glädjespridaren från pyromaner.

– Hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på, säger Eje Berglund, bockens presstalesman.

2005 stod julbocken i Gävle i lågor som så många gånger förr. Den gången sågs "Pepparkaksgubben” och ”Jultomten” springa från platsen.
2005 stod julbocken i Gävle i lågor som så många gånger förr. Den gången sågs "Pepparkaksgubben” och ”Jultomten” springa från platsen.Foto: andreas bardell

Julbocken i Gävle har endast överlevt julen 12 gånger sedan 1966, då traditionen infördes.

Förra året utsattes webbkamerorna som bevakar bocken för ett attentat, så pyromanerna syntes inte i bild.

2005 klädde gärningsmännen ut sig till tomte och pepparkaksgubbe och sköt eldpilar på bocken.

Hemlig plan

I år har Bockkommittén kommit på en hemlig plan som ska rädda livet på bocken.

– Tidigare monterades bocken på ett och samma ställe. För att skydda den har delarna nu tillverkats på olika hemliga platser, säger Eje Berglund till Aftonbladet.

Delarna kommer att föras till Slottstorget i Gävle på torsdag, då bocken börjar monteras. Invigningen sker nästa söndag, då det är första advent.

Saknar flamskyddsmedel

Precis som förra året kommer bocken inte att impregneras med flamskyddsmedel. Detta trots att bocken överlevt de gånger den impregnerats.

– Vissa tror att vi inte impregnerar den för att vi vill att bocken ska brinna. Så är det inte. Det kostar väldigt mycket pengar att bygga den här bocken varje jul, säger Eje Berglund.

– Att den inte impregneras beror på att den inte blir vacker. Man dränker halmen med en saltlösning. Den ljusgula halmen blir taxlik och brun. Gävleborna vill ha en fin bock.

Vakter

Förutom webbkameror kommer bocken i år dessutom att få livvakter.

– Ja, det stämmer. Det är inte Säpo, men ett vaktbolag som har fått i uppdrag att vakta bocken. Men hur de ska vakta bocken kommer vi inte att gå in på.

FAKTA

Gävlebockens historia

1966 Stig Gavlén kom på idén om en enorm halmbock som skulle sättas på Slottstorget i Gävle. Den 1 december kom den 13 meter höga, 7 meter långa och 3 ton tunga bocken på plats. På nyårsnatten klockan 0.00 gick bocken upp i rök. Gärningsmannen hittades och åtalades för grov skadegörelse.

1970 Bocken brändes sex timmar efter uppsättandet. Med hjälp av olika bidragsgivare sattes bocken dock upp igen, den här gången gjord av vass.

1976 En raggarbil körde sönder bocken.

1985 12.5 meter hög hamnar bocken i Guiness rekordbok för första gången. Nedbränd i januari.

1989 Bocken brann innan den ens var uppbyggd. Det samlades ihop pengar från allmänheten till ny bock som brändes ned i januari. I mars 1990 byggdes en ny bock upp till inspelningen av filmen ”Black Jack”.

2001 Dagen före julafton tuttade en 51-årig amerikansk turist eld på Gävles stolthet.

2006 Bocken klarade ett pyromanattentat natten till den 15 december. Svedd på höger ben.

2009 Bocken brändes natten den 23 december. Samtidigt utsattes webbkamerorna för en hackerattack, så pyromanerna syntes inte på bilderna.

Källa: Bockkommittén.