S-kravet: Vi vill ha en feminist

S-kvinnor träffades för att diskutera Mona Sahlins avhopp från Socialdemokraterna. ”Många är upprörda över att hon avgick”, säger Nalin Pekgul.
S-kvinnor träffades för att diskutera Mona Sahlins avhopp från Socialdemokraterna. ”Många är upprörda över att hon avgick”, säger Nalin Pekgul.Foto: oskar kullander
NYHETER

S-kvinnorna har kommit överens om att de vill se en kvinna på partiledarstolen.

Men de vill inte spekulera i några namn.

– Viktigast är att det är en feminist, säger ordförande Nalin Pekgul.

Socialdemokratiska kvinnoförbundet har i dag möte i partiets högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

Vid lunch höll förbundet en presskonferens där de meddelade att de vill att frågan om nästa partiledare ska göras öppen för medlemmarna i form av en rådgivande omröstning.

– Våra medlemmar blir oroliga och upprörda av att diskussionerna förs i medier och i slutna rum, säger S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul.

– Vi måste ser till att processen blir öppen.

Vill inte spekulera

Förbundet vill inte ge sig in i mediernas spekulationer om vem som ska efterträda Mona Sahlin, men S-kvinnorna har i dag gemensamt kommit fram till förbundets önskemål.

– Vi vill gärna se en kvinna som partiledare, men det viktigaste är att det är en feminist, säger Nalin Pekgul.

Hon säger att det finns många tänkbara kvinnliga kandidater att ta över partiledarposten.

– Men jag vill inte spekulera i namn.

Att Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister tycker inte Nalin Pekgul sänder ut någon bra signal för ett jämställt samhälle.

– Man måste se att det finns en könsmaktsordning, och man måste vara beredd på att göra något radikalt. Vi kan inte gömma längre att vi har partivänner ute i kommunerna som inte är lika pigga på barnomsorg exempelvis på kvällar och nätter.

Kräver plats i valberedningen

S-kvinnorna kräver nu en plats i valberedningen för att kunna påverka.

–Vi vill också inför kongressen att partiet tillsätter en arbetsgrupp så att det till nästa kongress finns riktlinjer. Vi kommer välja partiledare oftare än vad vi gjort tidigare och då måste vi också ha en process för hur vi sköter det här.

Att ingen i dagsläget har gått ut och öppet sagt att han eller hon vill leda partiet kallar Nalin Pekgul för en tradition från Göran Perssons tid.

– Han sa först "nej, nej" och sen menade han ja. Och nu är det ingen som tror på de stackare som tackar nej i dag. De som verkligen vill och har idéer om hur man ska utveckla partiet vågar inte för då är de rökta. Vi kan inte ha en sådan process.

– Allt ska vara öppet, idéer ska lyftas fram för att få förtroende av medlemmarna. Då tror jag att vi får starkare ledare.

Är du intresserad av att bli partiledare?

– Nej, jag har fått frågan förut. Jag skulle tycka det är fantastiskt. Men jag kan inte åka flyg och har andra bekymmer. Att ha en partiledare som åker tåg till Bryssel, det går inte.

FAKTA

S-kvinnor

I Sverige finns cirka 300 socialdemokratiska kvinnoklubbar, kvinnoföreningar och nätverk som arbetar bland annat med politiska frågor och opinionsbildning i sina kommuner och landsting.

Alla kvinnoklubbar i ett län bildar tillsammans ett kvinnodistrikt. Det finns 26 kvinnodistrikt i landet som utser varsitt ombud till förbundsmötet.

Förbundsmötet är S-kvinnors högsta beslutande organ som vartannat år väljer förbundsstyrelse och fattar beslut om de kommande årens politiska inriktning.

Förbundsstyrelsen driver de politiska frågor som förbundsmötet beslutat om genom opinionsbildning och påverkan på parti, riksdag och regering.

Verksamheten finansieras genom medlemsavgifter, statsbidrag och anslag från Socialdemokratiska partiet.

Källa: S-kvinnor (TT)