De mörkar sanningen

”Turistländerna vill inte skrämma bort svenskarna”

NYHETER

Kubmaneterna invaderar turiststränderna.

Men myndigheter och befolkningen gör allt för att mörka faran.

– Läkaren skrev ”drunkning” i min frus obduktionsrapport, säger änklingen Ronny Löfgren.

”DE GÖR ALLT FÖR ATT SKYDDA SITT LAND” Anhöriga till två av de döda svenskorna berättar att såväl myndigheter som privatpersoner försöker tysta ner faran med dödsmaneterna.
”DE GÖR ALLT FÖR ATT SKYDDA SITT LAND” Anhöriga till två av de döda svenskorna berättar att såväl myndigheter som privatpersoner försöker tysta ner faran med dödsmaneterna.Foto: Foto: CEEN WAHREN

Ronny gick bara en meter bakom sin fru Carina, 45, när dödsmaneten gick till attack.

– Plötsligt började hon skrika som en stucken gris och slita sig på benen. Jag förstod direkt att det var en brännmanet hon råkat ut för, säger han.

Några minuter senare dog Carina Löfgren i sin makes armar. Då satt kubmanetens tentakler fortfarande kvar runt benen.

Olyckan skedde i februari på ön Langkawi i Malaysia. Familjen fick sitta i flera långa förhör hos den malaysiska polisen.

– De frågade hela tiden om Carina hade slagit i huvudet innan hon gick ner i vattnet, berättar Ronny.

När han några veckor efter olyckan fick obduktionsrapporten hemskickad förstod han varför.

– Läkaren fastslog att drunkning var den enda orsaken till Carinas död. Men det är ju skitsnack. Jag såg ju maneten och vilka skador den orsakat, säger han.

Skulle betala för rätt dödsorsak

När Ronny hörde av sig till sjukhuset erbjöds han betala pengar till läkaren, som i så fall skulle lägga till kubmanet som möjlig dödsorsak i obduktionsrapporten.

– Men det gjorde jag naturligtvis inte. Den enda slutsats jag kan dra av detta är att malaysierna vill mörka utbredningen av kubmaneter. De är livrädda för att maneterna ska skrämma bort turister, säger han.

Samma slutsats drar Ronny Lundqvist, 67. Nyligen avled hans sambo Ann Nordh – med stor sannolikhet på grund av en manetattack. Han är fortfarande kvar i området kring den thailändska turistorten Hua Hin där olyckan skedde.

– Thailändarna är på mig om att jag måste sluta prata med pressen om detta. De är livrädda för att mina uppgifter ska skrämma bort svenskarna, säger han.

Kan påverka negativt

Staffan Öhrling, docent i kulturgeografi, är inte förvånad över de anhörigas vittnesmål.

– Turismen är helt avgörande för de här ländernas ekonomi. Folk är beredda att göra allt för att skydda sitt land från obekväma uppgifter som kan påverka turismen negativt, säger han.

Men flodvågskatastrofer och inbördeskrig till trots – svenskarnas intresse för Thailand är intakt.

– Katastrofer brukar inte påverka intresset för ett land särskilt mycket. Men skulle det framkomma fler dödsfall orsakade av kubmaneterna kan det såklart ha negativ inverkan på turistströmmarna, säger han.

FAKTA

Tre svenskar har dödats av maneter

Koh Lanta, Thailand April 2008

Moa Bergman, 11, hennes syster och två andra svenska flickor lekte på en badmadrass utanför ön Koh Lanta när hon trillade av – och föll rakt på en stor brännmanet. Hon försökte ta sig upp ur vattnet, men kollapsade. En och en halv timme senare förklarades hon död.

Cha-am, Thailand November 2010

Ann Nordh, 59, från Jönköping. Efter några veckors rundresa i Thailand stannade Ann och sambon Roger Lundqvist till i badorten Cha-am norr om Hua Hin. När hon skulle ta ett kvällsdopp attackerades hon med stor sannolikhet av en kubmanet och avled kort därefter.

Langkawi, Malaysia Februari 2010

Carina Löfgren, 45, skulle ta ett sista dopp innan hemfärden från paradisön Langkawi i Malaysia när en kubmanet attackerade hennes ben. Intensiv hjärt-lungräddning hjälpte inte. Hon avled på stranden, bara några minuter efter olyckan.