”Lindberg är en sexuell sadist”

Leif GW Persson inför hovrättens dom mot förre polischefen

Foto: Per-Olof Sännås
NYHETER

Den före detta polischefen Göran Lindberg riskerar på onsdag att få sitt straff höjt av hovrätten.

Kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson tycker att det vore skäligt.

– Han är ett klassiskt fall av en sexuell sadist, säger Persson.

På onsdag faller hovrättens dom mot den förre polischefen Göran Lindberg, 64.

Den 30 juli i år dömdes han till sex och ett halvt års fängelse för flera grova sexbrott, bland annat grov våldtäkt av en 17-årig flicka i januari 2007.

"Svårt att förutspå"

Lindberg hoppas på att frias på flera punkter i hovrätten men åklagaren vill att hans straff ska höjas med flera år.

I morgonens avsnitt av "Veckans brott" på SVT tar Leif GW Persson upp fallet Göran Lindberg.

Leif GW Persson jobbade ihop med Göran Lindberg på Polishögskolan.

– Det är svårt att förutspå hur hovrätten kommer att göra. Räknar man samman alla punkter skulle han kunna få 14 års fängelse men jag tror att någonstans mellan 6-8 år är var det kommer att hamna, säger Leif GW Persson.

Sexväskan

Leif GW Persson anser att Göran Lindberg är en psykologisk gåta.

– Han uppfyller alla kritierier för en sexuell sadist. Det visuella upplägget, sexväskan, hur han passiviserar offren genom att binda dem och tvinga dem att be om nåd. Det märkliga är bara hur han lyckades hålla färgen under alla år, men han var ju en väldigt sluten man, säger Persson.

GW Persson hade aldrig mycket till övers för Göran Lindberg som yrkesman.

– Jag tyckte att han var oduglig som chef för Polishögskolan. Han var bara intresserad av en enda fråga – jämställdhet – och det funkar inte om man ska leda en hel skola. Men inom det området gjorde han stora saker. Han är den som bidragit med mest inom jämställdhet inom polisväsendet.

– Det är ju det som är paradoxen.

Fotnot: "Veckans brott" sänds på tisdag klockan 21.00, SVT1

FAKTA

Detta gar hänt:

28 juli 2009. En 60-årig miljonär, som agerat hallick och arrangerat gruppsexträffar, lockas till en lägenhet i Bredäng med löfte om sex med en 18-årig kvinna. Men i stället misshandlas han och faller sedan ut från balkongen och avlider. En 39-årig man åtalas för mord, men frias och döms i stället till två års fängelse för misshandel. Två kvinnor som finns i lägenheten döms för olaga frihetsberövande. En av dem, en 29-åring, ska ha ingått i 60-åringens nätverk med kvinnor och tvingats till förnedrande sex med flera män.

15 augusti 2009. Mannens mobiltelefon leder polisen till ett nätverk för sexuella förbindelser. Flera telefonnummer hittas - bland annat ett till Göran Lindberg. Citypolisens människohandelsgrupp får upp ögonen på polischefen.

30 september 2009. Göran Lindberg lämnar in en ansökan om pensionsavgång.

2 oktober 2009. Åtal väcks i utredningen runt den 60-årige hallickens död. Utredningen som innehåller Göran Lindbergs namn och telefonnummer blir därmed offentlig.

1 december 2009. Göran Lindberg går på egen begäran i pension.

December 2009. Spaningarna mot den förre länspolismästaren som misstänkt sexbrottsling inleds. Säpo, Citypolisens människohandelsgrupp och enheten för interna utredningar är alla inblandade i utredningen. Flera husrannsakningar och beslag görs. Bland annat en väska med utmanande kläder och sexattiraljer.

Januari 2010. Genom tre kontakter med en 14-årig flicka från Dalarna ska han ha gjort sig skyldig till försök, alternativt förberedelse till, grov våldtäkt mot barn. Flickan får han kontakt med via ett internetforum.

25 januari 2010. Göran Lindberg är på väg att träffa 14-åringen på ett hotell när han grips av polis på en bensinmack i Falun. Strax innan har han anhållits i sin frånvaro.

26 januari 2010. Lindberg förs till Kronobergshäktet i Stockholm.

28 januari 2010. Göran Lindberg häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och försök alternativt förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

23 juni 2010. När åtalet mot Lindberg är färdigt har utredningen växt. Lindberg åtalas nu misstänkt för fyra våldtäkter, ett försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

28 juni 2010. Polisen visar upp innehållet i den väska som Göran Lindberg hade med sig vid sitt gripande. Den innehöll: en lackkjol, högklackade lackskor, läderband med spännen för fastbindning, halsband med koppel av läder, lackväst, grimma innehållande disciplinboll med koppel och tyglar, dildo, plastpåse och svart läderpiska, viagra, två glidmedelstuber, två stycken minivibratorer, svarta handskar, fyra stycken knappcellsbatterier, två stycken stringtrosor, armband med karbinkrokar, liten vibrator och en läderpiska.

29 juni 2010. Delar ur polisens förhör med Göran Lindberg publiceras i Aftonbladet. Om en kvinna som enligt misstankarna blev ”alldeles blå i ansiktet” av hans stryptag säger han att det skedde ”under skojiga former med skratt”.

20 juli 2010. Rättegången mot Göran Lindberg når sitt slut. Kammaråklagare Håkan Roswall kräver att Göran Lindberg ska dömas till åtta års fängelse. Lindberg själv har under rättegången nekat till de grova sexbrotten och kräver att få bli släppt på fri fot direkt efter förhandlingarna, något som rätten avslår.

30 juli 2010. Göran Lindberg dömdes till sex års och sex månaders fängelse. Han fälldes på totalt 17 av 23 åtalspunkter.

19 augusti. Göran Lindberg överklagar domen och även åklagaren överklagar. Han vill bli friad från grov våldtäkt, två fall av våldtäkt, misshandel och koppleri och kräver dessutom att få skadeståndet till offren och sina advokatkostnader reducerade. Åklagaren vill att straffet ska skärpas till åtta år.

21 september. Förhandlingarna i hovrätten inleds.

3 november. Den sista dagen i hovrätten.