Dagens namn: Margareta, Greta
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”De är inte människor, de bara liknar människor”

Haitis hopp raseras – av politiska parasiter

PÅ HAITI-fronten INTET NYTT Elva månader efter jordbävningen i Haiti ligger det mesta av rasmassorna kvar. Folket lever på sparlåga i tältstäderna. PÅ HAITI-fronten INTET NYTT Elva månader efter jordbävningen i Haiti ligger det mesta av rasmassorna kvar. Folket lever på sparlåga i tältstäderna.

    Med fyra ord sammanfattar haitier vi möter sin uppgivenhet efter katastrofen då huvudstaden lades i ruiner. Dessa fyra ord är: Vi har ingen regering.

    Aftonbladets Peter Kadhammar och Urban Andersson är tillbaka i landet där alla är i rörelse – men samhället står stilla.

PORT-AU-PRINCE.

Elva månader har passerat sedan jordbävningen i Haiti, då stora delar av huvudstaden lades i ruiner och världen lovade att hjälpa.

Inget har skett.

Jag promenerar på Rue de Miracles, Mirakelgatan, i centrala Port-au- Prince och det ser ut ungefär som det gjorde veckan efter katastrofen. Om något mirakel sker här så är det att människor alls kan fortsätta leva.

Där sitter Natasja Metellus, 30, en trebarnsmor som säljer matolja, krossade tomater och cornflakes. Varorna har hon staplat på ett bord.

Hon fnyser när jag frågar varför ruinerna står kvar, varför rasmassorna ligger där de ligger och varför 1,3 miljoner fortfarande bor i tält och skjul, Natasjas familj inräknad.

– Vi har ingen regering. De är inte människor. De bara liknar människor.

Jag fortsätter förbi stånden med billig whisky, billiga viner, tvål, parfym, tubsockor, tandkräm, transistorapparater, tyger, sugproppar, plastdiadem, påsar med rent vatten – här finns allt. Halva Port-au-Prince säljer saker till den andra halvan, halva befolkningen arbetar från gryning till solnedgång med att trixa sig fram i en nästan hopplös tillvaro, den andra halvan lever på sparlåga i tältstäderna.

– Vi har ingen regering, säger Joseph 42, anställd i vattenverket men utan lön sedan tre månader.

Han tvingades ta sina tre barn ur skolan förra månaden, ty han saknade pengar till månadsavgiften.

– Vi har ingen regering.

Ett papper med pilar

I ett stort, luftkonditionerat tält träffar jag en representant för regeringen som inte finns. Hon heter Alice Blanchet och är rådgivare till premiärminister Bellerive.

Tältet tillhör den statliga ”Kommissionen för Haitis återuppbyggnad”, en myndighet med övergripande ansvar för att kanalisera omvärldens hjälp och se till att rätt saker blir gjorda. Jag får en packe papper med pilar i glada färger och de vanliga honnörsorden. Transparens. Koordinera. Jämställdhet. Ledarskap.

Och fortfarande har inget hänt. Kommissionen beräknar att kanske åtta procent av rasmassorna är bortfraktade. På elva månader.

Byråkratins kugghjul

Den leds av den förre presidenten Bill Clinton, som har ett hjärta för Haiti, och premiärminister Bellerive. Det tog fyra veckor för parlamentet i våras att godkänna att kommissionen alls inrättades.

Haitis lagstiftare oroades för att kommissionen inkräktar på nationens självständighet. Detta i ett land vars budget före jordbävningen till 60 procent bestod av bistånd från utlandet.

Nu säger premiärministerns rådgivare Alice Blanchet:

– Vi saknar pengar.

I ett avseende är det säkert sant. Presidenter och premiärministrar trängdes för att lova bistånd

i vintras. Ännu har inte hälften av pengarna kommit. Men problemet ligger inte där.

Jordbävningen förstörde Port-au-Prince men Haiti är sedan länge ruinerat av en parasitär, inkompetent politisk klass.

Under en vecka har jag åkt kors och tvärs i Port-au-Prince och blott sett en schaktmaskin i arbete. Jag har ännu inte hittat en lastbil som fraktar rasmassor.

Passiv och chockad

Alice Blanchet säger att bolag från Florida fått ett kontrakt

för att frakta bort rasmassor.

Kontraktet är visserligen bara värt 17 miljoner dollar, men i alla fall en början.

Blanchet medger att president Préval varit passiv. Men hans mandat går ut i år. Man måste förstå honom. Han var dessutom chockad.

Hon hoppas att Jude Célestin vinner presidentvalet. Préval

förordar Célestin. Célestin är Prévals svärson.

– Om han vinner får vi en kontinuitet i regeringen. Vi vinner tid.

Haiti har bara gott om en sak, människor utan sysselsättning.

”Vore inte demokratiskt”

Peter Kadhammar och Urban Anderson på plats i Port-au-Prince.   Peter Kadhammar och Urban Anderson på plats i Port-au-Prince. När jag frågar Alice Blanchet varför regeringen inte försöker organisera dessa hundratusenden till att bygga upp landet svarar hon:

– Vi kan inte säga åt folk att arbeta gratis. Det vore inte demokratiskt.

Det är alldeles stilla i tältets kontorslandskap. Bara luftkonditioneringen susar tyst.

Vi åker tillbaka in till staden.

På Mirakelgatan pulserar livet. Alla är i rörelse men samhället står stilla.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet