Titta, så ser snön ut – med superkamera

1/36
NYHETER

Det ser ut som teckningar. Men det är faktiskt riktiga fotografier – av snö.

Fotografen är den amerikanska fysikern Kenneth Libbrecht som i början av november fick Lennart Nilsson-priset för sina bilder, många av dem plåtade i Kiruna.

Kenneth Libbrecht föddes 1958. Han är professor i fysik och föreståndare för fysikavdelningen på California Institute of Technology, Caltech, i Pasadena, USA.

Han tilldelas årets ”Lennart Nilsson Award” för sina bilder av snöflingor. Utmärkelsen är världens främsta inom vetenskapligt och medicinskt fotografi.

Plockar flingorna med pensel

När Kenneth Libbrecht fotograferar snöflingor fångar han dem först på en bit papp. Därefter plockar han upp en av de finaste snöflingorna med en liten målarpensel och släpper den på ett objektglas. För att kunna fotografera snöflingorna har Libbrecht ett specialgjort mikroskop.

FAKTA

När snöflingor, eller egentligen sammanbakade snöflingor, är flera centimeter i diameter kallas de lappvantar eller snöflak.

Flera av snöflingorna har fotograferats i Kiruna. I november kommer svenska Posten att ge ut dessa i en serie vinterfrimärken.

Största snöflingan som dokumenterats var under en snöstorm vid Fort Keogh, Montana, USA den 28 januari 1887, upptäckte Matt Coleman en snöflinga som var 38 cm bred och 20 cm tjock. I tidskriften Monthly Weather Review beskrev han den senare som ”större än en mjölkkanna”.