De vågar inte bada

Två hajar har fångats i Egypten Svenskarna på plats är rädda ändå

stränderna är stängda  Håkan, Anna, Hugo och Vilma Bäckström semestrar just nu i egyptiska Sharm el Sheikh. De är tveksamma till om det blir något dopp i havet under semestern. ”Jag känner mig inte riktigt säker”, säger åttaårige Hugo.
stränderna är stängda  Håkan, Anna, Hugo och Vilma Bäckström semestrar just nu i egyptiska Sharm el Sheikh. De är tveksamma till om det blir något dopp i havet under semestern. ”Jag känner mig inte riktigt säker”, säger åttaårige Hugo.
NYHETER

Sharm el Sheikh/Stockholm Efter blodiga attacker de senaste dagarna har två hajar fångats i dykparadiset Sharm el Sheikh.

Nu hoppas de nära 2 000 svenska turisterna på plats att mardrömmen ska vara över.

– Men jag är mycket tveksam till om vår familj kommer att bada här igen, säger Anna Bäckström, 42, från Löddeköpinge.

Trots att myndigheterna fångat två hajar var det få som ville ens tänka på att ta ett dopp i havet utanför Sharm el Sheijkh.
Trots att myndigheterna fångat två hajar var det få som ville ens tänka på att ta ett dopp i havet utanför Sharm el Sheijkh.Foto: REUTERS

Hon är på semester på den egyptiska turistorten vid Röda havet tillsammans med sin man Håkan, 44, och barnen Hugo, 8, och Vilma, 7. De tvingas nu hålla sig i poolen tills vidare.

– Framförallt för barnen är det en besvikelse att inte kunna snorkla i havet, säger Anna Bäckström.

Fyra har attackerats

Sammanlagt har tre ryskor och en ukrainsk kvinna skadats i hajattackerna. Minst tre av dem har tvingats till amputationer. Den äldsta av dem – en 70-årig kvinna – har förlorat både en arm, ett ben och fyra fingrar.

Enligt de första uppgifterna skulle arten som legat bakom attackerna ha varit en vitspetsad oceanhaj, även kallad årfenshaj.

Den första haj som fångades av de egyptiska myndigheterna var dock en makohaj. Senare under torsdagen fångades ytterligare en haj in, denna gång en årfenshaj på cirka 2,5 meter och 250 kilo.

Båda djuren ska dissekeras i jakten på spår efter attacker mot människor. Käkmåtten jämförs också med skadorna på offren.

Dykexperter var i går inte säkra på att rätt haj fångats.

– Att hitta rätt haj är som att hitta en nål i en höstack, säger hajbiologen Samuel Gruber till AFP.

”Vi är på besök”

Tills vidare hålls stränderna i Sharm el Sheikh stängda, men Håkan Bäckström tvekar inte att bada:

– Det här är hajarnas värld. Vi är på besök hos dem och det är därför vi är här, säger han.

FAKTA

Årfenshaj blir fyra meter lång

Kallas oftast vid sitt latinska namn, longimanus. Den svenska beteckningen årfenshaj används sällan.

Har en graciös långsmal kropp och kan maximalt bli fyra meter lång, vanligtvis inte mer än drygt 2,5 meter.

Det tyngsta exemplaret som fångats vägde 167 kilo.

Makohajen finns i alla varma hav

Kallas även makrillhaj och finns i alla varma och varmtempererade hav.

Den är långsträckt med spetsigt huvud, har långa bröstfenor och halvmånformig, nästan symmetrisk stjärtfena och kan bli 4 meter lång. Ovansidan är blå och undersidan vit.