Fem dödade – på en månad

Carla larmade polisen om hoten – dagen efter var hon död

NYHETER

HUSKVARNA. Carla Saado, 31, berättade för polisen om dödshoten, men polis och åklagare gjorde ingenting.

– Min dotter hade fortfarande varit i livet om de hade ingripit, säger pappan Behnam Saado.

Carla Saado var lyckligare än på länge: hon hade träffat en ny man, hade bestämt sig för att kämpa för ensam vårdnad om barnen och sökte nytt jobb.

Trots att de varit skilda i två år styrde ex-mannen fortfarande över hennes liv.

Var gifta i elva år

– Han var svartsjuk och kontrollerande. Han tryckte ner henne och sa att hon aldrig skulle få ett jobb eller träffa någon ny man, säger Carlas syskon.

I elva år var Carla gift med den nu 38-årige mannen. I efterhand har familjen förstått att han slog och hotade henne, men märkena från slagen syntes inte under kläderna.

– Carla kunde komma hem till oss efter att han slagit henne, säger Behnam Saado.

Men för det mesta höll hon sig för sig själv.

– För att skydda barnen polisanmälde hon honom inte, säger systern Dolly Altun.

Ifrågasatte henne

Men i söndags, när Carla lämnade barnen hos pappan, blev det bråk. Han ifrågasatte varför hon träffat en ny man och varför hon ville ha ensam vårdnad.

– Jag tror att han förstod att han hade förlorat henne. Han hotade att döda henne och hennes familj, säger Behnam.

På kvällen ringde Carla till barnen hos pappan och hörde att det var stökigt. Återigen hotade han att döda henne. Carla blev så rädd för sin egen och barnens skull att hon ringde polisen. Hon berättade om sin rädsla, hur han hotat henne, att han varit hotfull mot barnen.

”Oroa er inte”

Men åklagaren beslutade att klockan var för mycket på kvällen för att polisen skulle åka hem till pappan och barnen samma kväll. Nästa morgon pratade Carla med sin mamma. Hon sa:

– Oroa er inte, polisen har lovat att skydda mig.

Mindre än två timmar senare var hon död. Ex-mannen sökte upp henne utanför lägenheten.

Besviken på polisen

– Vad gjorde han fortfarande på fri fot klockan elva när han knivhögg henne? Börjar inte polisen jobba tidigare än så? Varför hämtade man inte barnen på kvällen när det fanns en hotbild?

Familjen är arg och besviken på agerandet från polis och åklagare. De har polisanmält dem för att de inte förhindrade mordet på Carla.

– De hade kunnat ändra hela situationen. Vi vill bara ha svar, nu skyller de på varandra, säger Dolly Altun.

– Om de tagit in honom till förhör kanske han hade lugnat ner sig, säger brodern Malek Saado.

Carlas föräldrar, syskon, släkt och vänner har samlats för att trösta varandra. De säger att det inte finns ord för att beskriva saknaden och sorgen.

Engagerad mamma

– Carla var omtänksam, generös, hjälpsam. Och vacker, säger de.

En engagerad mamma som alltid såg till att sonen och dottern gjorde sina läxor, men som också var en nära vän till sina barn.

– Jag har bara sett henne riktigt lycklig en gång och det var nu den sista veckan. Annars var hon alltid dämpad, säger systern Perla Kassis.

Carla Saado blev den femte kvinnan som dödats på en månad.

FAKTA

Pappan har ofta kvar vårdnaden

När pappa dödar mamma innebär det i praktiken oftast att barnen förlorar båda sina föräldrar. Det visar Aftonbladets granskningar av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer under 2000-talet. Få barn har en fungerande relation till sin pappa om han dömts för mord eller dråp på deras mamma.

Trots det behåller pappan oftast vårdnaden om barnen. Enligt svensk lag ska vårdnadshavaren främst vara en biologisk förälder.

Bara om mannen som dödat är ”uppenbart olämplig” kan vårdnaden prövas, men det är inte alltid det görs.

En morddömd pappa behöver i praktiken inte ha så stort inflytande över barnets liv, men vi vet också att det kan innebära problem. Till exempel om barnet vill byta efternamn.

Minderåriga barn, vars mamma har mördats, tas vanligen omhand av en släkting eller placeras i ett familjehem, i de fall där det inte finns en vårdnadshavare.

I genomsnitt 35 kvinnor och 65 män dödas varje år genom mord, dråp eller dödlig misshandel.

Vart tionde kvinnomord klaras aldrig upp. Ungefär fyra fall per år rör flickor under 15 år och då är det oftast en förälder som är gärningsman.

I genomsnitt två kvinnor dödas varje år av en okänd person.

Varannan dödad kvinna, ungefär 17 varje år, dödas av en man eller ex-man. Var tionde kvinna dödas av en annan familjemedlem och 45 dödas av en bekant.

Kvinnor dödas, som regel, inom familjen, medan det är mycket ovanligt bland män. När män dödas är det oftast relaterat till droger eller kriminella uppgörelser.

På en månad har fem kvinnor dödats, i samtliga fall är en närstående man misstänkt för mord. 15 barn har förlorat sin mamma. I går häktades en 38-årig man misstänkt för att ha mördat sin ex-fru Carla Saado i Huskvarna i måndags. Han har erkänt att han dödade sina barns mamma, men förnekar uppsåt.