Läsare: Nu slutar jag åka tunnelbana

Polisen spärrar av Bryggargatan där sprängdådet inträffade är en liten tvärgata till Drottninggatan, en av Stockholms mest populära shoppinggator.
Polisen spärrar av Bryggargatan där sprängdådet inträffade är en liten tvärgata till Drottninggatan, en av Stockholms mest populära shoppinggator.Foto: Läsarbild
NYHETER

Fick den 28-årige mannen plötsligt dåligt samvete och avbröt sitt attentat?

Eller var det ren klantighet som gjorde av sprängmedlet inte exploderade mitt bland folkmassan i Stockholms innerstad?

Det var en av de frågor som Aftonbladets läsare diskuterade mest ivrigt i dagens chatt.

Oro för sig själva och för sina medmänniskor.

Det var huvudtemat när Aftonbladets läsare tidigare i dag diskuterade på nätet om gårdagens attack i centrala Stockholm.

– Jag vågar inte ta med mina barn och julhandla längre, säger en tvåbarnsfar.

– Har du någon självbevarelsedrift så ska du nog agera med reservation ett tag framöver, skrev en annan.

”Slutar åka tunnelbana”

För trots att polisen gång på gång försökte uppmana människor till att inte låta det här skapa för stor oro var den ändå tydlig bland många Aftonbladetläsare.

– Nu tar jag det säkra före det osäkra och slutar åka tunnelbana ett bra tag framöver, skrev signaturen Erik.

Men alla var inte rädda.

– Jag tycker ingen skall vara mer orolig än vanligt, sett till risk så är det troligare att bli påkörd av en bil än att en terrorist spränger en i luften, eller har jag fel? skriver Macke.

”Han ändrade sig”

En annan sak som som diskuterades flitigt var huruvida mannens sprängmedel exploderade med flit – eller av misstag.

– Undrar om det var medvetet, "att han såg till", att ingen annan blev skadat, eller om det bara var "ödet"? skriver signaturen Sussi.

– Säpo säger de har allt under kontroll. Hur kan de ha det när någon sprängde sig i luften, och av misstag inte detonerade allt han ville? frågar Jetkokos.

Även teorin att mannen ändrade sig i sista stund var vanlig.

– Varför väljer han att spränga sig på en liten gata? Ångrade han sig kanske och tänkte ta av sig bältet? Ville han vilseleda polisen när han brände första bilen på Olof Palmes Gata, för att sedan spränga sig bland en folkmassa?, skriver signaturen Guest.

– Jag tror att han detonerade sig själv där han gjorde det för att han egentligen inte ville skada oskyldiga, spekulerar en annan läsare.

FAKTA

Så här tyckte Aftonbladets läsare:

”Konstigt tycker jag, brukar inte såna här "terrorister" se till att flera oskyldiga offer stryker med?”

/Jay

”Självklart det kommer att hända mer i Sverige. Samhället är "för" lätt att attackera och synnerligen oskyddat i storstäderna.”

/Guest

”Utreder man också kopplingar till utländska säkerhetstjänster i väst? Det slår mig att detta dåd kommer lägligt för en trolig kommande krav på Sverige från USA om Assange. Att skapa rädsla har använts som instrument förr. Läs mer om Operation Gladio, 11 september som uppenbarligen var en s k false flag operation.”

/Kent

”Det känns som det kan vara ett dåd av en ensam stackars förvirrad man. Terrorist, ja, men inte nödvändigtvis större än vad det redan är.”

/Niclas

”My deepest sympathies for Sweden. I hope every terrorist involved will be arrested soon.”

Fin

”Jag tror att han detonerade sig själv där han gjorde det för att han egentligen inte ville skada oskyldiga. Jag tror att han ville visa för oss vad som händer i resten av världen, utanför denna bubbla som vi kallar Sverige.”

/Guest

”Guest, han sprängde endast sig själv eftersom bara en av de 6 rörbomberna detonerade, vilket gjorde att han inte blev till en liten blöt fläck på marken och hans ryggsäck med spik inte spreds åt alla håll.... han ville skada oskyldiga men han misslyckades.”

/mart

”Hemmagjorda rörbomber har en tendens att vara oberäkneliga. Vi VET ju inte att han detonerade bomberna själv. Det kan lika gärna ha varit en defekt bomb som briserade på grund av skakningar, värmebildning eller vad som helst.”

/Marcus^X

”Planerad döds attack ja men....Han måste ha ångrat sig i vart fall.”

/Claes N

”Han sprängde ju sig 20 meter från Drottninggatan, kan ganska säkert konstatera att det var det tänkta målet men att han klumpade till det.”

/Johan

”Varför väljer han att spränga sig på en liten gata? Ångrade han sig kanske och tänkte ta av sig bältet? Ville han vilseleda polisen när han brände första bilen på Olof Palmes Gata , för att sedan spränga sig bland en folkmassa?”

/Guest

”IQ fiskmås, varför sprängde han sig där och inte inne på NK, om han nu ville åsamka maximal skada?”

/Martin

”Finns det någon teori om varför bombmannen sprängde bomben på den tomma gatan när han likväl kunde gått upp på Drottninggatan och orsakat en riktig massaker?”

/Sandra

”Jag tror att han när det kom till kritan så ville han inte döda oskyldiga. Varför sprängde han sig annars innan han kom in i folkvimlet? Detta är ingen ond människa, det är en desperat människa. Han har sett sina landsmän lida under västvärdens förtryck och upplevt maktlösheten över att ingen verkar bry sig. Vi exporterar vapen och vi skickar in våra militärer till en konflikt som är så mycket mer komplicerad än vi förstår.”

/Rickard

”Bara för EN man skriver att detta är en handling i islams namn så betyder det inte att det är det. 95% av alla muslimer i världen föraktar dessa brott.”

/Angelus

”Jag tvivlar stort på att dett är en "terrorist atack" tror bara det är en hopplös person som ville ha uppmärksamhet tur va att inga andra skadades/dog eller kanske inte meningen heller? Islam har inget med Terrorism och göra kan folk inte fatta det eller som alla verkar vilja vi kanske ska få panik skrika terrorist åt varje muslim och gömma oss hemma?”

/at

”Hur kan de säga att man inte ska vara orolig, när dom egentligen inte har en aning...”

/J.A i våra hjärtan

”Skulle ett terrorbombdåd inträffa igen, SNÄLLA gå inte fram med filmkamera och titta, ta avstånd på en gång! I mellanöstern är taktiken att smälla en mindre bomb och sen dra till sig massa nyfikna. Därefter briserar bomb nr 2 med metallskrot och en massaker är ett faktum. Var rädda om er själva!”

/Mediabevakaren

”Säpo säger de har allt under kontroll. Hur kan de ha det när någon sprängde sig i luften, och av misstag inte detonerade allt han ville?

/Jetkokos

”Jag tror att rörbomberna mannen hade på sig var för att kastas in i folkgrupper medans ryggsäcken med spikar och sprängdeg var till för självmordsattacken, som tur var löstes en av rörbomberna ut för tidigt...”

/Vad jag vet

”Vi får väl börja lära oss att leta efter tecken på att någon har rörladdningar eller andra bomber under kläderna.”

/Pluto

”Vågar ju fan inte gå ut och julhandla nu. Förjävligt att det har gått så här långt.”

/Mi

”Jag var där, först stod jag med alla andra på lite behörigt avstånd och tittade på den svarta massiva röken från bilen. Då filmade många. När nästa smäll kom blev det mest hysteri och alla skrek och sprang därifrån. Självbevarelsedrift - man flyr istället för att filma!”

/Turist

”Det som oroar mig är följande, Varför ge sig på just dom gatorna. Vad blir nästa steg? Tunnelbanan, shoppingcenter, Gröna Lund, Liseberg?”

/Halland

”Han är tveklöst "psykiskt sjuk". Men kan det vara dags att omvärdera om huruvida just denna sortens "psykiska sjukdomar" bör inverka på domen? Ska det vara ok att göra vad som helst bara för att man är "psykiskt sjuk"?

/Hmm

”Min dotter är livrädd för att åka tunnelbana nu. Synd att det ska bli så.”

/Petra

”Har man någon förklaring till varför han inte egentligen försökte ta livet av någon annan än sig själv?”

/Mattias

”Jänkarna ligger bakom detta precis som när Bush och c.o genomförde 9/11 attacken.”

/J.N

”Att ens komma på en sådan här idé, och att välja en dag mitt i julhandeln när så många människor är på en och samma plats är ingen tillfällighet. Dock skulle jag inte se e som ett terror"dåd" utan som en varning. Hade den här killen, eller gruppen, menat allvar hade han inte stannat i korsningen. Förhoppningsvis är folk smarta nog att förstå de och inte vara ta det med en nypa salt.”

/Katte