Därför teg regeringen om bomben

Ask: Jag tyckte det fanns anledning att vänta

NYHETER

Mitt i julruschen slog Sveriges första självmordsbombare till.

Regeringen teg – inte ens justitieministern ville kommentera.

– Jag tyckte det fanns anledning att invänta polisens slutsatser, säger Beatrice Ask nu.

fåordig Sveriges justitieminister, Beatrice Ask, valde att inte kommentera sprängdådet i Stockholm under lördagen. ”Det blir lätt spekulationer och det skapar oro”, sa Ask i går.
fåordig Sveriges justitieminister, Beatrice Ask, valde att inte kommentera sprängdådet i Stockholm under lördagen. ”Det blir lätt spekulationer och det skapar oro”, sa Ask i går.Foto: Foto: SCANPIX

Under lördagskvällen försökte Aftonbladet få regeringens syn på det terrordåd som drabbat centrala Stockholm mitt i julhandeln.

Men ingen var beredd att ge en officiell kommentar. Inte ens Sveriges justitieminister Beatrice Ask som fick information om händelsen på ett tidigt stadium.

– Jag tycker det är viktigt att ha ett någorlunda väl underbyggt underlag från polis och andra. Det blir lätt spekulationer och det skapar oro. Jag tyckte det fanns anledning att invänta polisens slutsatser, säger hon.

Carl Bildt gjorde en annan bedömning av informationsläget och meddelade via Twitter sin syn på attentatet.

Öppnar för resurser

Betyder det att regeringen hade information om att det hade skett ett terrorattentat i Stockholm?

– Du får fråga Carl Bildt vad han har uttalat sig om. Jag har valt att inte kommentera något förrän i dag (läs i går).

Regeringen och justitiedepartementet följer noga polisens utredningsarbete. Och Beatrice Ask öppnar för att ytterligare resurser kan tillföras om behovet visar sig.

– Vi arbetar med de förebyggande och långsiktiga frågorna hela tiden. Men skulle man från polisens håll behöva mer resurser eller något annat så får vi pröva det.

Sverigedemokraterna var betydligt snabbare än regeringen med att ge sin syn på terrorattentatet.

”Vad var det vi sa?”

Kort efteråt twittrade riksdagsledamoten William Petzäll (SD): ”Jag hatar att säga det, men vad var det vi sa?”

Jimmie Åkessons sekreterare Alexandra Brunell twittrade på samma tema:

”Är det nu man får säga ”vad var det jag sa”? #äntligen”.

Piskar upp rädslor

Formuleringarna får hård kritik av bland andra vänsterledaren Lars Ohly.

– Det visar bara vilket osmakligt parti det där är. Det är som om de nästan välkomnar den här typen av hemska dåd. Sådana partier har inget existensberättigande för de uppmuntrar bara till hat och våld, säger han.

Enligt flera experter kan helgens dåd leda till en uppgång för Sverigedemokraterna.

– SD får vatten på sin kvarn och kommer förmodligen att rida på den här attentatsvågen under lång tid framöver. Att piska upp svenskarnas rädslor är precis det som den här typen av partier är bäst på, säger statsvetaren Jenny Madestam.

FAKTA

Så reagerade politikerna efter terrordådet

Fredrik Reinfeldt, statsminister, Moderaterna:

– Ha tålamod med demokratin och låt rättsväsendet arbeta.

Mona Sahlin, partiledare, Socialdemokraterna:

– Det är mycket allvarligt om nu även Sverige har utsatts för ett terroristangrepp. Alla svenskar ska kunna känna sig säkra och trygga i sin egen vardag. Jag är övertygad om att vårt samhälle står starkt även i en prövning som denna.

Lars Ohly, partiledare, Vänsterpartiet:

– Det är klart att man blir både rädd och oroad när sådant här händer, men jag är också rädd för reaktionerna. Den här typen av brott kan leda till reaktioner som går emot den öppenhet och tolerans vi har i Sverige.


Peter Eriksson, språkrör, Miljöpartiet:

– Det är naturligtvis skakande och väldigt obehagligt att vi har vad som uppenbarligen måste betraktas som någon form av terroristdåd i Sverige. Samtidigt kan man ju inte alls veta om det här är en ensam person som har tappat greppet om verkligheten, eller om det handlar om något mycket allvarligare.

Morgan Johansson, riksdagsledamot, (S):

– Det är ju djävulskt utstuderat att utlösa en sprängladdning mitt i Stockholm, mitt i julhandeln, säger ordförande i justitieutskottet.

Beatrice Ask, justitieminister, säger att det som hänt är oacceptabelt och oroväckande:

– Men Sverige är en del av världen och vi har varit förskonade från liknande händelser hittills. Därför blir man bekymrad över det som hänt.