FBI har skickat bombpatrull till Sverige

Ska hjälpa den svenska polisen

NYHETER

Taimour Abdulwahab, 28, är den förste självmordsbombaren i Sverige.

Nu får Sverige hjälp från FBI för att klara av fallet.

USA:s säkerhetspolis, FBI, har skickat en grupp på sju bombexperter till Sverige för att bistå den svenska polisen. FBI hörde av sig efter bombådet i centrala Stockholm i lördags och erbjöd sina tjänster.

Säpo tackade ja.

– Det här är ett bra exempel på att det internationella polissamarbetet fungerar, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till TT.

Bombdåd världen över

Ask fortsätter:

– Det är särskilt viktigt för ett litet land som Sverige som inte har all expertis.

Gruppen från FBI som kommit till Sverige är specialister på att spåra sprängämnen och har kunskap om vilka metoder som terrorister använt vid andra bombdåd världen över.

– Det är en oerhörd värdefull kunskap, säger Ask.

"En slags final"

På Aftonbladets fråga i dag kunde Tomas Lindstrand inte svara på hur bomben utlösts, om det handlat om fjärrstyrning via mobiltelefon eller inte.

– Det får den tekniska undersökningen visa, säger Lindstrand.

Lindstrand berättade dock att det handlade om en sprängladdning i tre delar:

– Han hade ett bombbälte på sig, en ryggsäck med en bomb och ett föremål som han bar på som ser ut som en tryckkokare ungefär. Alla delarna innehöll sprängmedel.

Lindstrand säger att en hypotes är att de olika delarna skulle placeras på tre olika platser.

– Och att bältet runt midjan skulle vara en slags final. Men något gick fel, säger Lindstrand till Aftonbladet.

"Avgörande bitar"

Enligt Magnus Ranstorp, professor och terroristexpert, kan den tekniska undersökningen sannolikt bidra med avgörande bitar.

– Hur såg attrappen i bilen ut? Gasflaskor för genast tankarna till London och misslyckanden där. Vilken signatur ger de här rörbomberna – sammansättningen kan avslöja väldigt mycket hur avancerat det var, sade han till TT i söndags och framhöll att utan den informationen är det svårare att ge en större bild av det hela.

FAKTA

Detta har hänt:

Lördag 11 december 2010:

Klockan 16.40: TT och Säkerhetspolisen får ett mail där avsändaren i en ljudfil uttalar sig kritiskt om den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar och Sveriges engagemang i Afghanistan.

Klockan 16.52: Polisen tar emot ett larm om en bilexplosion på Olof Palmes gata i centrala Stockholm.

Klockan 17.02: Polisen får ett nytt larm om en explosion i hörnet Bryggargatan och Drottninggatan.

Klockan 21.00: Säkerhetspolisen höjer sin beredskap och går i stab. Det betyder att explosionerna betraktas som en särskilt allvarlig händelse.

Söndag 12 december 2010:

Klockan 10.00: Polisen håller en presskonferens och berättar att Säkerhetspolisen tagit över utredningen från Stockholmspolisen. Händelsen bedöms som försök till terroristbrott.

Klockan 12.30: Statsminister Fredrik Reinfeldt ger en tv-sänd presskonferens och manar svenska folket till lugn.

Klockan 19.25: TT ger ut en nyhetsflash om att en anställd inom försvaret några timmar före bombdådet varnat en bekant för att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan.

Måndag 13 december 2010.

Klockan 12.00: Säkerhetspolisen håller en presskonferens och uppger att den döde mannen vid explosionen till 98 procent är identifierad.

(TT)